Poveži se putem

Religija

Foto: Tradicionalnim mevludom u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču obilježena najodabranija noć svih muslimana

Objavljeno

-

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć kadra, noć sudbine i noć odluke. To je noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1438.h.g., odnosno 21.06. 2017. godine. Nakon klanjanja teravije u svim žepačkim džamijama i džematima, centrana svečanost obilježavanja Lejltetu-l-kadra održana je u žepačkoj Ferhadiji.

Očekivano, Ferhat-pašina džamija već od teravije je bila pretijesna i popunjena do posljednjeg mjesta, te su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.

Mevludski program su izveli žepački imami, uz pomoć omladinaca i teravih imama iz ovoga džemata.

Nakon mevludskog programa, glavni imam MIZ-e Žepče Izet-ef. Efendić je predstavio i gosta predavača, ovogodišnjeg teravih-imama Ali-begove (Trznaske) džamije, hfz. Amir ef. Nedimović.

Amir ef. je ovom prilikom govorio o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj krizi muslimanske porodice i društva uopće. U toku programa, predsjednik skupštine MIZ Žepče, Muhamed Moranjkić, uručio je pismenu odluku Skupštine medžlisa i Izvršnog odbora, glavnom imamu h. Izet ef. Efendiću, o počasnom članu Izvršnog odbora MIZ Žepče, i nakon prestanka njegovog radnog odnosa.

Advertisement

-“Uz molbu dragom Bogu da Amira ef. nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama r.Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći kadra u “Čaršijskoj džamiji”- poručili su iz Medžlisa IZ Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal