Poveži se putem

ZDK

Foto: U Maglaju obilježen “Dan mira”

Objavljeno

-

U nedjelju, 21. 9. 2014. god., u Maglaju je obilježen Međunarodni dan mira. U organizaciji Planinarsko ekološkog i sportsko-rekeracijskog društva ”Oaza mira” Maglaj, Mladih volontera Crvenog krsta/križa Doboj i Omladinske novinske asocijacije u BiH Lokalni tim Maglaj organizirane su brojne manifestacije upravo na tu temu.

Program je počeo u 13,00 sati okruglim stolom pod nazivom “Vjere i nacije u službi mira i tolerancije”. Uz uvodne riječi organizatora programa sve nazočne su pozdravili i aktivno sudjelovali u radu i predstavnici Općine Maglaj, Grada Doboja te Islamske zajednice iz Maglaja.

U svojim zaključcima , sudionici ovog okupljanja će, od nadležnih institucija vlasti na svim razinamam u BiH, tražiti da se putem javnih poziva više financijskih sredstava izdvaja za projekte koji doprinose miru i toleranciji u BiH te da se favoriziraju projekti čiji su nositelji aktivnosti članovi različitih etničkih zajednica.

Uz ovaj zaključak, uputit će se i inicijativa svim predstavnicima vjerskih zajednica u Maglaju i Doboju da organiziraju zajednička molitvena okupljanja vjernika sve tri konfesije.

Nakon Okruglog stola, sudionici su kreativnim plesom i defileom mira kroz ulice Maglaja podsjetili građane na značaj obilježavanja ovog datuma.

Drugi dio programa obilježavanja Svjetskog dana mira nastavljen je u lijepom druženju i brojnim sportsko-rekreacijskim sadržajima na SRC ”Oaza mira” u Galovcu.

Advertisement

Vrijedno je spomenuti da je ovaj program podržan od strane USAID-a kroz projekt PRO-Budućnost kojeg u općini Maglaj i Gradu Doboju, kao partnerskim gradovima, provodi CRS, Fondacija Mozaik, Caritas BKBiH, Forum građana Tuzla i Helsinški parlament građana B. Luke. Ovaj projekt su medijski propratili i RTV Maglaj te portali “maglaj.net”, “Zepce.Ba”, “žepče.online”, Radio Žepče i mnogi drugi.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal