Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču održana Javna tribina – “Nasilje u društvu – s posebnim akcentom na vršnjačko nasilje”

Objavljeno

-

U četvrtak, 04.02.2016. godine, u zajedničkoj organizaciji Udruženja „Spektar“, najčitanijeg gradskog portala Zepce.ba i Asocijacije „Fatma“, u Žepču je održana Javna tribina na temu “Nasilje u društvu – s posebnim akcentom na vršnjačko nasilje”.

Prostorije žepačke Gradske kafane bile su pretijesne da prime sve posjetitelje, među kojima je bio i veliki broj predstavnika vlasti, policijskih službenika te vjerskih i prosvjetnih radnika.

Predavači na ovu nadasve aktuelnu temu bili su: ugledni klinički psiholog mr,. Elharun Selimović, inače redovni kolumnista Portala Zepce.ba, Asima Nalić, profesorica pedagogije i Dijana Smajlović, dugogodišnji medijski radnik, inače koordinator cijelog projekta. Pomenuti su se potrudili da, svako iz svog stručnog ugla, prisutnima predoče uzroke i posljedice sve prisutnijeg problema u društvu – vršnjačkog nasilja, koje nerijetko kulminira i najtragičnijim posljedicama.

Mr. Selimović je posebno istakao ulogu porodice, škole i cjelokupnog društvenog sistema u prevenciji ali i otklanjanju posljedica ovih neželjenih pojava, posebno istaknuvši da jako značajnu ulogu u lancu nasilnici-posmatrači-žrtve najčešće odigraju posmatrači i da upravo od njihove reakcije često ovisi tendencija rasta ili pada nasilničkog ponašanja. Jer, kako veli mr. Selimović, ukoliko izostane adekvatna akcija i reakcija posmatrača (i društva u cjelini), nasilnici se ohrabruju i podstiču u svom neadekvatnom ponašanju. Takođe, mr. Selimović je između ostalog naglasio da su i nasilnici žrtve i da kazna nije i ne smije biti jedino rješenje.

Prof. Asima Nalić je u svom izlaganju naznačila da nastavnici i stručne službe u školama moraju učiniti sve da se na vrijeme prepozna potencijalno nasilničko ponašanje, a posebno je naglasila značaj saradnje nastavnika i roditelja.

Advertisement

Gdja Dijana Smajlović se, između ostalog, osvrnula na ulogu medija koji sve češće, a zarad povećane čitanosti/gledanosti, senzacionalistički pristupaju ovakvim pojavama, neetički prodirući u intimu unesrećenihi i tako dodatno otežavaju situaciju.
Na kraju je istaknuto da je tretirani problem – problem  društva u cjelini te da je za rješavanje istog neophodna multidisciplinarna sinergija, reakcija svih instanci sistema, ali i stvaranje uslova za egzistenciju funkcionalne porodice.

Upitali smo Bekima Bijedića, predsjednika Udruženja „Spektar“, koja je svrha ovakvih tribina i druženja.

„Svrha jedne ovakve tribine je isprovocirati javnost. Oteti nas na sat-dva od fejsbuka i dušebrižništva, pokušati otrijezniti u svima nama topla ljudska osjećanja, pobuditi potrebu pripadnosti porodici i zajednici te dokazati da bez jedinstva u re-akciji nema lijeka protiv raznih „kuga“ savremenog doba. Nadam se da smo večeras svi ponešto naučili i makar malo se unaprijedili. Hvala Žepčacima na zaista velikom odazivu.“- rekao je Bijedić.

Pokrovitelj Javne tribine bio je gosp. Muhamed Jusufović, predsjedavajući OV Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal