Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču upriličena izložba sakralne umjetnosti

Objavljeno

-

Odbor za međureligijsku saradnju (OMS) Žepče sa predsjedavajućim odbora Izetom ef. Efendićem, kao i ostalim članovima odbora, jučer je organizovao izložbu sakralne umjetnosti pod nazivom „Predstavljanje pravoslavne, katoličke, jevrejske i islamske umjetnosti.“

Prisutne je u ime OMS-a Žepče pozdravio Izet ef. Efendić, te je ajetom iz Kur'ana istaknuo glavnu sponu sve tri religije: „O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo, da biste se upoznali.“ (El-Hudžurat:13) Cilj ovog događaja bio je razbijanje predrasuda u svrhu što boljeg suživota triju religija koje su prisutne u našem gradu.

Detalje sakralne umjetnosti ispred katoličke crkve predstavio je župnik vlč. Predrag Stojčević, ali je govorio i o predmetima koji se koriste pri vjerskim obredima. Sveštenik Zoran Živković govorio je o sakralnoj umjetnosti u pravoslavlju, te je pomenuo ikonografiju i freskopis kao umjetnosti koje zauzimaju posebno mjesto u pravoslavnoj religiji. Sa stvaralaštvom u jevrejskoj umjetnosti, sa njenom historijom i primjeni sakralne umjetnosti u molitvama, prisutne je upoznao gdin. Igor Kožemjakin, predmolitelj sarajevske Askenaške sinagoge. Jevrejsko groblje kao jedan od vidova sakralne umjetnosti, u Žepču je osnovano 1890. godine i tokom ratova na ovome području nije razrušeno i danas je dosta dobro očuvano. Glavni imam medžlisa Žepče Izet ef. Efendić približio je osnove islamske umjetnosti i objasnio svrhu predmeta koji se koriste u namazu (molitvi). Poseban gost na izložbi bio je prof. dr. kaligrafije Ćazim Hadžimejlić koji je istakao da je kaligrafija poseban vid umjetnosti u islamu. Napomenuo je da ima različitih vrsta pisama koja se koriste pri procesu nastajanja jednog kaligrafskoj djela i praktično je pokazao jednu vrstu tehnike i pisma.

Pored brojnih građana i učenika srednjih škola iz Žepča, Zavidovića i Maglaja, događaju su se odazvali i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnici načelnika Brigita Lovrić i Ilija Barešić, direktorice RAŽ i Opće biblioteke, Branka Janko i Sabina Maličbegović, direktor Doma kulture Miroslav Ilić, kao i direktori i profesori osnovnih i srednjih škola iz sve tri općine.

Revijalni dio programa otvorile su Emptianae, ženska vokalna skupina, a prisutni su imali priliku da se druže na zakuski koju je organizovao OMS Žepče u saradnji sa misijom OSCE-a u BiH (Organization for Security and Cooperation in Europe Bosnia & Herzegovina), a pod visokim pokroviteljstvom  CRS-a (Catholic Relief Service) i MRV-a (Međureligijsko vijeće).

Advertisement

Medijski pokrovitelji događaja bili su: Radio postaja Žepče, portal Žepče.ba i Radio Žepče.

„Um je poput padobrana, funkcioniše jedino ako je otvoren!“ Albert Einstein

(Anesa Dž./Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal