Poveži se putem

BiH

Uključite se u razvoj Zelene linije Via Dinarice!

Objavljeno

-

Udruženje Zemlja Dinarika, uz podršku UNDP-a i USAID-a, nastavlja sa provođenjem projekta “Via Dinarica u Bosni i Hercegovini – Procjena i razvoj kapaciteta”, s fokusom na Zelenu liniju Via Dinarica, u okviru kojeg je, između ostalog, planirana obnova određenog broja planinarskih objekata, markiranje planinarskih, biciklističkih i drugih atraktivnih staza, uspostavljanje prenoćišta u seoskim domaćinstvima, te treninzi i razvoj kapaciteta planinarskih organizacija i drugih pružalaca usluga u planinskom i avanturističkom turizmu koje djeluju na područjima Via Dinarica.

Tim povodom Vas pozivamo da nam se pridružite i učestvujete u razvoju Via Dinarica koncepta sa svojim prijedlozima i sugestijama, te da svojim kapacitetima doprinesete uspostavljanju i održavanju staza i infrastrukture s ciljem da Via Dinarica postane temelj održivog razvoja u našim planinskim područjima.

Markiranje staza duž Zelene linije, provodiće se zajedno sa planinarskim društvima koja djeluju na području gdje bi trebalo obnoviti ili uspostaviti planinarske ili brdsko-biciklističke staze. Dodatno, na ključnim mjestima trase Zelene linije, na lokalitetima gdje nedostaju smještajni kapaciteti ili gdje je potrebno poboljšati uslugu već postojećihdomaćinstava i prenoćišta, provodiće se prikupljanje informacija sa terena.

Ova područja uključuju lokacije na Zelenoj liniji i to:

1.    Šire područje Romanije
2.    Šire područje Sarajevskog Ozrena i Nišićke visoravni
3.    Brdsko-planinsko područje opština Olovo, Vareš, Kladanj, Banovići i posebno planina Konjuh
4.    Brdsko-planinska područja opština Zavidovići, Žepče, Zenica i Travnik
5.    Područja Dnolućke planine do Jajca
6.    Brdsko-planinska područja opština Jajce, Šipovo, Mrkonjić grad, Ribnik, Ključ i Bosanski Petrovac, tj. područja Grmeča, Klekovače i Osječnice i
7.    Kompletno područje Nacionalnog parka Una

Advertisement

U vezi sa razvojem kapaciteta, planinarske organizacije će imati priliku da kroz trening, interaktivne radionice, tehničku podršku i savjetovanje, budu usmjereni na prevazilaženje problema  sa  kojima  se  suočavaju  u  svom  radu  u  oblasti organizacije  i  menadžmenta. Program treninga će biti razvijen u skladu sa preporukama i potrebama samih organizacija.

Pozivamo sva društva i klubove, koji djeluju na navedenim područjima i žele učestvovati ili pomoći u procjeni i markiranju staza, sva individualna domaćinstva,  ali i udruženja koja trebaju asistenciju u razvoju svojih organizacionih kapaciteta, da nam se jave putem e-maila info@terradinarica.com ili contact@terradinarica.comnajkasnije do 21. 3. 2016.

Za sva ostala pitanja i pojašnjenja, stojimo Vam na raspolaganju.

Projektni tim Via Dinarica

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal