Poveži se putem

BiH

Foto: Učenici iz BiH predstavili energetski efikasne projekte

Objavljeno

-

Najboljim projektom u kategoriji osnovnih škola proglašen je „Radijator sa ventilatorom”, učenika OŠ Musa Ćazim Ćatić, Sarajevo, dok je u kategoriji srednjih škola za najbolji projekat proglašen „Pretvaranje kinetičke energije u električnu pomoću piezoelektričnog efekta”, učenika Franjevačka klasična gimnazija, Visoko

U Sarajevu je održana prezentacija radova finalista školskog takmičenja „Lajk za naučnu ekipu”, koje se organizovalo u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Više od 40 školskih ekipa iz cijele BiH je prijavilo svoje naučne radove iz energetske efikasnosti i obnovljih izvora energije,  a stručni žiri je odabrao sedam finalista.

U super finale odabrani su učenici IV osnovne škole, Mostar, OŠ Musa Ćazim Ćatić, Sarajevo i OŠ Zmaj Jova Jovanović, Banja Luka. Finalisti iz srednjih škola su KŠC Don Bosco, Žepče, Franjevačka klasična gimnazija, Visoko, Srednja škola Nikola Tesla, Brod i Srednja mašinska tehnička škola, Sarajevo.

Projekat „Radijator sa ventilatorom”, učenika OŠ Musa Ćazim Ćatić, Sarajevo, proglašen je najboljim u kategoriji osnovnih škola, dok je u kategoriji srednjih škola za najbolji projekat proglašen „Pretvaranje kinetičke energije u električnu pomoću piezoelektričnog efekta”, učenika Franjevačka klasična gimnazija, Visoko.

”Naša ideja za ovo takmičenje su ventilatori koje smo montirali zajedno sa radijatorima. To poboljšava cirkulaciju zraka unutar prostorije i tako smo brže zagrijali učionicu. Veoma sam sretan zbog prvog mjesta zato što potvrđuje naš trud koji smo uložili u ovaj projekat” – izjavio je Dino Aganović, učenik OŠ Musa Ćazim Ćatić, Sarajevo.

Svojim energetski efikasnim projektima učenici su pokazali pametna rješenja i ideje za efikasniju upotrebu energije i zaštitu okoliša.

Advertisement

”Naš projekat radi na principu tako što se kvarcne ploče postavljaju na površine kuda se kreću učenici. Samim tim, kretanjem se stvara kinetička energija, koju skladištimo u kondenzatorima, te pomoću električnog grijača zagrijavamo i koristimo kao toplu vodu unatar našeg internata. Sretan sam zbog prvog mjesta jer smo time pokazali da hemija nije toliki bauk kakvim se čini” – izjavio je Petar Tuka, Franjevačka klasična gimnazija, Visoko.

Nagrade pobjedničkim ekipama uručili su Nj.E. Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica, UNDP BiH i Nj.E. Anders Hagelberg, ambasador, Ambasada Švedske u BiH.

Tom prilikom, NJ.E. Anders Hagelberg izjavio je: ”Kao ambasador Švedske izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem ovoj dodjeli nagrada. Riječ je o okolišu, o energetskoj efikasnosti i angažmanu mladih ljudi za našu budućnost. Energetska efikasnost i drugi instrumenti koji se koriste kako bi se zaštitio naš okoliš jeste nešto što je obavezno. Svi moramo dati sve od sebe kako bismo osigurali vlastitu budućnost. Zapravo su oni izazovi koji se tiču okoliša i našeg odnosa prema njemu neki od ključnih u našoj budućnosti.”

Takmičenje „Lajk za naučnu ekipu” samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koja ima za cilj da javnosti, prvenstveno mladima, ukaže na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U brojnim bh. gradovima u sklopu projekta održani su edukativni i zabavni događaji koje je posjetilo preko 57.000 učesnika.

”Bosna i Hercegovina nema baš veoma dobar učinak kad je riječ o energetskoj efikasnosti i odnosu prema potrošnji energije. Naime, kad pogledate prosjeke učešća energetske efikasnosti isto tako i potrošnju energije u državama EU i u BiH, razlike su  ogromne. Od 4,75% u EU do 20% u BiH. Tako da BiH mnogo toga može učiniti u postizanju bolje energetske efikasnosti. S jedne strane, cilj je zaštiti energetski efikasne potencijale BiH, a sa druge strane efikasnije koristiti raspoloživu energiju” – izjavila je NJ.E. Sezin Sinanoglu.

Do sada je kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj” obnovljeno 86 javnih objekata, kreirano preko 800 radnih mjesta i poboljšani uslovi boravka za preko 60.000 korisnika. Projekat implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal