Poveži se putem

Žepče

Foto: Završena i posljednja faza izgradnje Sportsko-rekreacionog centra “Preko”

Objavljeno

-

Svi smo svedoci da je na području općine Žepče, a posebno u užem gradskom jezgru, u proteklom periodu sa realizacijom započeto, a veliki dio i završeno, veliki broj infrastrukurnih projekata. Jedan od značajnijih u ovoj godini je zasigurno i posljednja faza izgradnje sportskog poligona u MZ Preko.

Ovaj projekat je realizovan u više faza, a završen je asfaltiranjem i ocrtavanjem terena za mali nogomet i basket, postavljenjem koševa i golova, te izgradnjom dva reda tribina i zastitno zida sa rigolom za zastitu i
odvodnju oborinskih voda sa Orlovika.

Završna faza projekta je finansirana od strane FMRPO i Ministarstva za socijalnu politiku i izbjeglice Vlade ZDK, u omjeru 70% na prema 30%, a izvođač radova bilo je preduzeće Dobojputevi.

U prvoj fazi, ne tako davne 2014. godine, ekipa mladih žepačkih entuzijasta na čelu sa Kenanon Kahrimanom, željna dokazivanja sa uvjerenjem da svojim znanjem može doprinijeti svojoj lokalnoj sredini, prijavljuje se na javni poziv Omladinske banke i tom prilikom uređuje nekadašnji stadion koji je u tom trenutku bio odlagalište raznog građevinskog otpada koji su u periodu adaptacije porušenih kuća dovozili mještani preka, jer na tom mjestu navodno nikome nije smetao.

Tom prilkom se pojavila grupa mladih sa vizijom i kojima je to zasmetalo, te prvom projektu daje naziv Sportsko rekreacioni centar Preko. Odvozi se otpad i ravna teren, te postavljau rekviziti za paintball, čime se taj dio mjesne zajednice ponovno oživljava i daje mu se na značaju. Poslije kraćeg perioda, akcijom Vijeća MZ Preko, vrši se uređenje i terena za nogomet.

Advertisement

Kako ističu u MZ Preko, to je bila jedna od boljih akcija na koju se odazvao veliki broj naših sugrađana. Nakon što su izvršili čišćenje već zaraslih površina, ocrtava se teren za nogomet i postavljaju se improvizirani golovi.

Naredna dva projekata rade se uz pomoć Udruženja Spektar Žepče koje koordinira Helmedin Kulašin.

Tada Spektar aplicira na javni poziv Ministarstva za rad socijalnu politiku i raseljene osobe Vlade ZDK koji je bio raspisan 2016. i 2017. godine. Projektom se uređuje igralište za djecu i tom prilikom su postavljene ljuljačke, klackalice, penjalice, te se postavljaju novi golovi za nogomet.

2017. godine se upotpunjuje sadržaj dječijeg igrališta sa toboganom i penjalicom. Radi se odvodnja oborinskih voda sa obližnjeg brda Orlovik i postavlja se ograda sa druge dvije strane nogometnog igrališta.

Uz pomoć ŠPD-a, zasađuju se tuje i bagremi koji imaju višenamjeski karakter, čuvanje tla od erozije i estetski izgled.

Uporedo sa tim, ponovo se prijavljuju na javni poziv Federalnog ministarstva za raseljenih i izbjeglica. Sa druge strane, neformalna grupa građana na čelu sa Jasminom Čolićem, 2017. godine aplicira sa projekatom na javni poziv Omladinske banke iz čijih sredstava se uređuje teren, te se postavlja zaštitna ograda.

-“Svjedoci smo da smo realizacijom navedenih projekata dobili jedan uređeni poligon sa tribinama, kakav do sada nismo imali, pogodan za više spotrova: nogomet, rukomet, košarka, odbojka itd.
Tribine ujedno služe kao zaštita od erozije obližnjeg brda Orlovik. Sada imamo prostor gdje kompletne porodice mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, igralište za one najmlađe, asfaltirani poligon za više sportova, prostor za roštiljanje i uživanje u prirodi naročito u ljetnjim danima gdje tokom dana imamo prirodnu hladovinu.

Advertisement

Prostor je pogodan za djecu predškolskog i školskog uzrasta i ovom prilikom pozivamo naše ogdajateljice/tete i učiteljice i učitelje da sljedeći put kada organizuju izlete sa svojim đacima
posjete SRC “Preko”.

Ono što moram istaći je da su pored gore pomenutih mnogi učestvovali u realizaciji mnogobrojnih aktivnosti, a među njima se ističe aktuelni ministar u Vladi ZDK Nurđehan Šahinović, te Edin Ramić, Federalni ministar, ministarstva za izbjeglice i raseljena lica čije je ministarstvo u kratkom periodu realizovalo dva značajna projekta u našoj mjesnoj zajednici. Od svih pomenutih najveći doprinos svemu dali su članovi Vijeća MZ Preko i ne želim da u sjenu padnu oni istinski “heroji” koji su učestvovali u svim fazama izgradnje i uređenja SRC “Preko”, a pored toga svakodnevno svojim odricanjem, volonterskim radom, trudom i energijom, unapređuju našu lokalnu sredinu, omogućujući mještanima MZ Preko lagodniji i kvalitetniji prostor za življenje.” – rekao je u razgovoru za naš portal predsjednik MZ Preko, Helmedin Kulašin.

-“Veliko hvala i portalu Zepce.ba koji prati sve aktivnosti u našoj lokalnoj sredini i obavještava građane o uspjesima volontera i entuzijasta koji žele da naša čaršija
bude za primjer svima kako se radi za svoju čaršiju”, rekao je na kraju našeg razgovora predsjednik Kulašin.    

U nastavku možete pogledati i fotogaleriju sa fotografijama svih faza izgradnje SRC “Preko”.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal