Poveži se putem

Žepče

Grijanje i kanalizacija poskupljuju? – Istražili smo sve činjenice

Objavljeno

-

Nakon sastanka Nadzornog odbora JP Komunalno Žepče održanog 05.09.2017. godine, te potpisivanja prijedloga mednadžmenta JP Komunalno upućenog Općinskom vijeću Žepče za usvajanje Odluke o poskupljenju usluga gradskog grijanja i kanalizacije, u posljednjih par dana među građanima Žepča, posebno na društvenim mrežama, došlo je do niza nejasnoća, negodovanja, te raznih špekulacija.

Tim povodom, neformalna grupa građana, njih stotinjak, predvođena čelnicima OO SDP-a Žepče i njihovim vijećnicima u OV Žepče, danas je mirnim okupljanjem i šetnjom od Doma kulture do zgrade Općine Žepče iskazala svoje nezadovoljstvo.

Prema riječima organizatora protesta, Elvisa Botića, građani ne mogu podnijeti nove namete i trebaju se tražiti druga rješenja.

Portal Zepce.Ba, kao i uvijek do sada, a u svrhu objektivnog i tačnog izvještavanja, istražio je sve detalje vezane za navedenu temu, te ispitao sve činjenice, kako bi građanima Žepča stvorio pravu sliku aktuelnih zbivanja u JP Komunalno Žepče.

Kontaktirali smo članove Nadzornog odbora JP Komunalno Žepče, menadžment ove javne ustanove, te napravili uporedne ankete sa susjedne tri općine, Zenica, Zavidovići i Tešanj, kako bismo potkrijepili činjenicama svoje istraživanje.

Na samom početku vam predstavljamo Plan prevazilaženja finansijskih poteškoća izazvanih poskupljenjem uglja u 2017./2018. godini koji je preldožilo JP Komunalno Žepče, a koji možete pogledati u nastavku teksta.

Advertisement

Pročitajte i saopštenje, tj. poziv na protest OO SDP Žepče.

 

Uredništvo našeg portala kontaktiralo je nekoliko građana susjednih općina, te obezbijedilo odreske računa za grijanje u tim gradovima, kako bi približilo čitateljima aktuelne cijene.

Tešanj – tokom sezone (6 mjeseci)

Zenica – tokom cijele godine (12 mjeseci)

Kako smo saznali, cijena grijanja po jednom kvadratnom metru u toku grijne sezone u Zavidovićima iznosi 2,24 KM + PDV, u Tešnju 2,24KM + PDV, dok je cijena grijanja u Zenici 2,05 KM + PDV (1,02 KM tokom cijele godine).  Aktuelna cijena grijanja u Žepču po jednom metru kvadratnom je 2,00KM + PDV.

Kako nam je navedeno u razgovoru sa predstavnicima JP Komunalno Žepče, jedini i osnovni razlog poskupljenja grijanja je cijena uglja koja je, u odnosu na prethodne, ove godine znatno uvećana.
U prethodnim godinama ugalj je nabavljan iz Rudnika “Stanari”, ali nakon puštanja u rad Termoelektrane Stanari čija je izgradnja nedavno završena, ovaj rudnik više ne isporučuje ugalj za našu općinu.
Nakon raspisanog tendera za nabavku uglja, preduzeću Komunalno Žepče se prijavila samo jedna firma i to sa znatno višom cijenom.

Advertisement

JP Komunalno ne posjeduje svoju kotlovnicu, te svake godine istu iznamljuje od JP Krivaja u stečaju.

-“Nije se pristupilo rješavanju problema jer se ne zna vrijednost kotlovnice. Kada se ista ustanovi, donijet će se odluka o kupovini, ili izgradnji nove na drugoj lokaciji” -poručili su iz menadžmenta JP Komunalno Žepče.

Kada je u pitanju poskupljenje usluge korištenja kanalizacije sa dosadašnjih 0,21 na 0,35 KM po metru kubnom, iz ove ustanove su nam pojasnili razloge poskupljenja, kao i dostavili usporedne cijene sa susjednim općinama, te naveli da je trenutna cijena otpadne vode po važećem cjenovniku od 05.02.2015. godine dosta niža nego u ostalim općinama sa istom ili sličnom infrastrukturom, i nije se mijenjala ni kada je prečistač – kolektor stavljen u funkciju.

U nastavku pogledajte uporedne cijene usluge korištenja kanalizacije.

Nadamo se da smo vam bar malo približili trenutnu i aktuelnu situaciju i novonastale probleme naših građana koji su pogođeni najavljenim poskupljenjima.

Za kraj moramo priznati da su naši građani, za razliku od mnogih u našem okruženju, u proteklom periodu bili bez redukcija vode i sa redovnim grijanjem tokom cijele sezone.

 

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal