Poveži se putem

Žepče

GSS Žepče upozorava: Kako postupiti u slučaju ugriza zmije

Objavljeno

-

Kako je vrijeme i dalje toplo primjetili smo da su zmije i dalje veoma aktivne i na području žepačke općine (na fb stranici PD VIS možete vidjeti video zapis poskoka koje ga smo juče premjestili od planinarske staze na Matinskom Visu i pustili ga u sigurno područje i za njega a i za planinare), želimo skrenuti pozornost ljudima koji borave i kreću se u prirodi, a i stanavništvu naseljonom u okolnim selima gdje također žive zimje, odlučili smo napisati par rečenica i upoznati stanovništvo općine Žepče sa zmijama koje obitavju kako na području naše općine, tako i na području BiH.

Kako postupiti u slučaju ugriza zmije

Gmazovi

U našim krajevima, staništa imaju otrovne zmije Poskok (Vipera ammodytes), Riđovka ili Šarka (Vipera berus bosniensis) i Balkanski šargan (Vipera ursinii macrops), te neotrovne Bjelouška, Ribarica, Smukulja (mrkulja), Sljepić i neke druge, kao i brojne vrste guštera i zelembaća.

Mogu se naći svugdje, najčešće na kamenjarima, suvozidima, uz prugu, na pašnjacima i travnjacima, pored vodotoka, čak i u naseljima.

U toplim jesenjim danima, u potrazi za skloništem u kojem će provesti zimu, često se nađu na putevima, ili prostorima kojima se kreću ili borave ljudi.

Advertisement

Otrovnice predstavljaju opasnost za neopreznog čovjeka, koji nije prikladno obučen, ( duge hlače, cipele)  ili ne gleda gdje korača, zavlači ruke ili sjeda.

Pri kretanju kroz potencijalna staništa zmija, nosite štap, lupkajte njime, „ glasnije“ hodajte, pažljivije promatrajte, a kada uočite zmiju „junački“ se udaljite od nje, na sigurnu distancu.

Neotrovne zmije, gušteri i zelembaći, vas mogu ugristi, ali posljedice su kao kad se ogrebete ili ubodete na trn.

Zmije otrovnice ugrizaju isključivo u samoodbrani, nikada ne napadaju, ne skaču ili gone čovjeka. Najčešći su tzv. „suhi“ ugrizi, ili ugrizi sa malo otrova, ali ni ugrizi sa punom količinom otrova nisu smrtonosni za zdrava čovjeka, koji u roku od 5-6 sati stigne do zdravstvene ustanove.

U slučaju ugriza zmije
– ne  paničariti, skakati, vrištati, trčati, hodati, niti na bilo koji drugi način ubrzavati cirkulaciju krvi i otrova
– naći prikladno, sigurno mjesto, namjestiti se udobno u polusjedeći položaj, i mirovati,
– polako ukloniti obuću, odjeću i nakit sa ugrizenog dijela tijela, zbog mogućeg oticanja.
– ne razrezivati ranu, ne isisavati otrov, ne podvezivati iznad mjesta ugriza,
– stogo mirovati i čekati pomoć, jer sami sebi svakako ne možete pomoći.
– nazvati GSS Žepče na naš dežurni broj 063/544-633, i mi ćemo na vrijeme stići do vas

Također, ako vam se otrovnice nastane u blizini vaših kuća, ili mjesta gdje bi mogle predstavljati opasnost za ljude, pozovite nas, a mi ćemo ih premjestiti, na stanište u kojem će biti sigurne i one i vi.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal