Poveži se putem

Religija

Isplaćena prva rata stipendija MIZ-e Žepče

Objavljeno

-

Već po 19-ti put, Medžlis islamske zajednice Žepče izvršio je dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Fond za stipendiranje MIZ Žepče osnovan je 1999. godine za pomoć pri školovanju nadarenih i socijalno ugroženih učenika i studenata, a u proteklih 19 godina, stipendirano je ukupno 583 učenika i studenata, za što je izdvojeno 310.123,00KM.

Sredstva u Fond pristižu najvećim dijelom iz sergija koje se organizuju svakog prvog petka u mjesecu, tako da svaki džematlija ima mogućnost da sudjeluje u stipendiranju učenika. Također, Fondu se određenim novčanim sredstvima odazovu i pojedinci ili ustanove.

MIZ Žepče stipendira učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije tokom cijelog školovanja, tako da je njih oko 45% stipendirano i u srednjoj školi i kasnije na studijima.

Za školsku 2018./2019. godinu pristigle su 62 aplikacije, 16 studentskih i 46 srednjoškolskih, od čega su odobrene 52 stipendije za 12 studenata i 40 srednjoškolaca. Stipendije će biti isplaćivane u tri rate, a prva rata isplaćena je već danas. Godišnja studentska stipendija iznosi 800,00, a srednjoškolska 300,00 KM.

Također, od 2014. godine MIZ Žepče isplaćuje i posebnu stipendiju „Abdulvehab Ilhamija“ koja iznosi 1.600,00 KM, a dodjeljuje se studentu s najboljim prosjekom ocjena, po mogućnosti studentu književnosti.

Nažalost, ove godine nije bilo prijavljenih studenata sa odgovarajućim prosjekom, stoga stipendija „Abdulvehab Ilhamija“ nije dodijeljena.

Advertisement

Dodjela stipendija upriličena je u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u prisustvu glavnog imama MIZ Žepče prof. Džafera ef. Gračića, predsjednika MIZ Žepče Armina Beće i sekretara MIZ Žepče Amire Mehmedović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal