Poveži se putem

BiH

Ivo Josipović:”Pola Hrvata je otišlo iz BiH i zbog krive politike”

Objavljeno

-

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je “kriva politika” jedan od razloga zbog koji je skoro pola Hrvata otišlo iz BiH.
“Upozoravao sam u parlamentu BiH da je politika koja se vodila prema Hrvatima u BiH bila kriva. Skoro pola Hrvata je otišlo iz BiH, to je jedan od rezultata i te politike”, rekao je Josipović.

Govoreći o situaciji u BiH, Josipović kaže da je situacija takva da u BiH nisu svi zadovoljni, što je ozbiljan problem koji moraju riješiti oni koji žive u BiH.

“Mi susjedi smo tu da ako ima potrebe sarađujemo i da pomognemo. Neophodno je ostvariti uslove da sva tri naroda BiH osjete kao svoju domovinu, ali pretpostavka jest da imaju jednake mogućnosti učestvovanja u političkom životu i kao građani i kao narod”, rekao je Josipović.

Upitan kako će se na Hrvatsku odraziti presuda nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne, koju bi raspravno vijeće Haškog tribunala trebalo da izrekne za pola godine, Josipović je rekao da se Hrvatska neće veseliti ukoliko presuda bude osuđujuća i ukoliko bude potvrđen udruženi zločinački poduhvat.

Advertisement

Josipović smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterijume za ulazak u EU i da će početkom 2013. godine biti punoprvana članica Unije.

“Posao reformi neće biti gotov završetkom pregovora i ulaskom u EU. Nas čekaju vrlo ozbiljni procesi restrukturiranja privrede i i društva, ali ja sam optimista. Ovo je godina u kojoj smo nedovoljno napravili, mogli smo više. Ali, nije izgubljena, neki temelji su ipak položeni. Trebaju nam brže i sveobuhvatnije reforme”, ocijenio je Josipović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatskoj su potrebne reforme državnog aparata, lokalne samouprave, pravosuđa i velika reforma državne uprave.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal