Poveži se putem

Žepče

Izvršena sanacija plastenika stradalih u olujnom nevremenu kod žepačkih plasteničara

Objavljeno

-

U dane 14. i 15. aprila 2018. godine izvršena je sanacija šteta na plastenicima koje su prouzrokovane vremenskim nepogodama i olujnim nevremenom koje je 11. i 12. decembra 2017.godine zadesilo općinu Žepče i pričinilo značajne štete na plastenicima.

Ukupno je sanirano 9 plastenika gdje su vršene zamjene oštećenih folija plastenika, kao i rekonstrukcija dva cijela plastenika koji su bili gotovo potpuno uništeni.

Za izvršenje radova sanacije na plastenicima se čekalo da plasteničari završe sa berbom salate koja je bila posađena u plastenicima, te da vremenski uvjeti budu zadovoljavajući kako bi se folija mogla kvalitetno postaviti.

Organizaciju aktivnosti potrebnih za realizaciju sanacije plastenika je vodila Razvojna agencija Žepče, dok su Catholic Relief Services (CRS), Općina Žepče i sami plasteničari osigurali finansijska sredstva za troškove sanacije. Obzirom da je preduzeće „ITC“ bilo izvođač radova pri nabavci plastenika, dali su popust na ukupne troškove sanacije kako bi doprinijeli samoj podršci proizvođačima za nastavak ove proizvodnje.

Plastenici ovih proizvođača su nabavljeni kroz projekat „Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača u općini Žepče kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje“ koji je implementirala RAŽ na području općine Žepče, uz financsijsku podršku CRS-a, Općine Žepče i sufinanciranje korisnika projekta u 2017 godini.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal