Poveži se putem

BiH

Jedan od prioriteta pronalazak rješenja za finansiranje brze ceste Žepče-Tuzla

Objavljeno

-

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem razgovarao o aktivnostima ovog ministarstva, s posebno o cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi. Razmotreni su potencijalni načini financiranja izgradnje neizgrađenih dionica na Koridoru Vc, te utvrđen zajednički prijedlog mogućeg rješenja s ciljem zatvaranja financijske konstrukcije za sve neizgrađene dionice Koridora.

Dosadašnja praksa financiranja je bila putem klasičnih kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija EIB-a, EBRD-a, Svjetske banke i OPEC fondova. Razmotrene su i druge mogućnosti financiranja kao što su koncesije, javno privatno partnerstvo i financiranje putem EXIM banaka, jer povećanje akciza na gorivo neće biti dostatno za izgradnju cijelog Koridora Vc.

Kada je riječ o brzim cestama, rečeno je, da je prioritet što skoriji početak izgradnje brze ceste Lašva-Travnik, prije svega dionice Lašva-Nević Polje, te iznalazak rješenja za finansiranje brze ceste Žepče-Tuzla.

Advertisement

Tokom razgovora su istaknuti i dobri rezultati ostvareni u Željeznicama FBiH, kao i provođenje Reformske agende, što je rezultat mjera Vlade i resornog ministarstva na stabiliziranju situacije u željezničkom sektoru, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal