Poveži se putem

Žepče

Kako djeluju biljni preparati u tretmanu zloćudnih tumora – Iz perspektive Dine Omerčića

Objavljeno

-

Da biljni preparati imaju potencijal da pomažu u liječenju i najtežih oboljenja, pokazat ćemo na primjeru Dine Omerčića.

Ovom mladom čovjeku koji živi u Žepču 2012. godine dijagnosticiran je zloćudni tumor pod nazivom Hodgkinov limfom koji nastaje preobrazbom ćelija limfocitnog sustava. U početnom stadiju, tumorske ćelije nekontrolisano se množe u limfnim čvorovima, a kasnije zahvataju slezenu, jetru, koštanu srž i druge organe uključujući i mozak. Postoje 4 podtipa Hodgkinovog limfoma, a kod Dine se radilo o tzv nodularnoj sklerozi odnosno najzloćudnijem podtipu koji je i najteži za liječenje.

U maju 2012. godine u njegovo liječenje uključena je kemoterapija, a nakon završetka liječenja liječnici su utvrdili da se bolest povukla. 18 mjeseci kasnije ponovo su se javile tegobe koje su upućivale da se tumor vratio, što je nakon pregleda i potvrđeno.

U to vrijeme gradski informativni portal zepca.ba pokrenuo je humaniranu akciju da se za Dinu prikupi novac kojim bi platio kontrolna snimanja metodom Pozitronska emisijska tomografija ( PET/CT skener ). Jedno ovakvo snimanje koštalo je 1600 KM, a Dino je morao da uradi 3 takva snimanja. Odziv Žepčaka bio je odličan i novac je prikupljen. Pozitronska emisijska tomografija je najnovija metoda otkrivanja tumora, koja ima veću osjetljivost od snimanja magnetnom rezonancom, što znači da može otkriti manje tumorske kolonije. Radi se tako da se pacijentu da glukoza ( šećer ) u kojoj se nalazi radioaktivni fluor. Kako je tumor energetski zahtijevan on za svoj metabolizam treba jako mnogo glukoze, koji mu je glavna hrana. Skupa sa glukozom u ćelije tumora ulazi i radioaktivni fluor, što se može detektovati i na taj način otkriti prisustvo tumora. Ipak manje tumorske kolonije nije moguće detektovati niti pomoću PET/CT skenera, tako da se nikad sa sigurnošću ne može reći da je pacijent izliječen.

U novembru 2014. godine ponovo mu je uključena agresivna kemoterapija, a nakon toga, u januaru 2015. godine urađena mu je transplantacija koštane srži. Nakon toga PET/CT snimanjem je ponovo utvrđeno da se bolest povukla. To je bila i zadnja linija odbrane koju medicina koristi kod ponovene manifestacije Hodgkinovog limfoma. Ipak samo 5 mjeseci nakon urađene transplantacije koštane srži, u junu 2015. godine pojava nova tri čvora na vratu bila su znak da se bolest vratila što je potvrđeno PET/CT snimanjem. Za ovu fazu bolesti medicina nema odgovarajuće liječenje, a ponuđenu novu kemoterapiju koja je imala za cilj da uspori razvoj bolesti, Dino je odbio.

Advertisement

-“Kad sam pomislio da je sve gotovo, jedne večeri dobio sam telefonski poziv. Nazvao me Dragan Trogrlić, direktor firme “Dren” iz Žepča koja se bavi plasmanom proizvoda od ljekobilja, i ponudio mi da, bez ikakve naknade, probam liječenje biljnim preparatima koje proizvodi ova firma. Pristao sam i početkom ljeta 2015. godine sam započeo sa korištenjem biljnih preparata i to mi je bio jedini način liječenja.” – ispričao nam je Dino Omerčić.

Danas dvije godine od početka fitoterapije Dino se osjeća odlično i bez bilo kakvih znakova tumora.

Sama činjenica da se bolest vratila samo 5 mjeseci nakon transplantacije koštane srži, a da nakon početka korištenja biljnih preparata niti dvije godine od njihovog uvođenja nema znakova progresije tumora, jasno govori o učinkovitosti provedene fitoterapija.

Mada je zadnjim kontrolnim pregledom utvrđeno da nema znakova bolesti, Dino i dalje koristi biljne preparate, jer niti jednom postojećom metodom nije moguće utvrditi prisustvo pojedinačnih tumorskih ćelija, a sve dok nije uništena i posljednja tumorska ćelija, bolest nije pobijeđena.

-“Kod prezentiranja ovakvih slučajeva treba biti vrlo oprezan pri donošenju zaključaka. Već je naglašeno da ovaj slučaj ukazuje na potencijal koje pojedine kombinacije biljaka imaju kod tretmana tumora i ne smije se tvrditi da su biljni preparati koje je koristio Dino, lijek. Da bi se izveo pouzdaniji zaključak potrebno je uraditi istraživanje na većem broju ispitanika, uraditi odgovarajuću statistiku i onda dobivene rezultate uporediti sa onima koje postiže suvremena medicina. Međutim sama činjenica da je tumor već 2 godine pod kontrolom, ohrabruje, a korišteni biljni preparati svakako zahtijevaju detaljnije istraživanje, na čemu se radi.” – istakao je Dragan Trogrlić.

Inače osnivači firme “Dren” su već objavili 3 akademska članka gdje su prezentirali rezultate korištenja vlastitih biljnih preparata u tretmanu tumora hipofize i tumora mozga. Članci se mogu pogledati na sljedećim linkovima:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983347
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983322
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28480352

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal