Poveži se putem

ZDK

Kiša izazvala poplave u Žepču i Maglaju, u Tešnju proglašeno stanje prirodne nesreće

Objavljeno

-

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kiša koja je sinoć padala na sjeveru tog kantona izazvala je izlijevanje rijeka te pojavu površinskih voda u Tešnju, Maglaju i Žepču pa su intervenirale komunalne, vatrogasne i jedinice civilne zaštite sa tog područja.

Kiša i velike količine vode najveće su probleme izazvali na području općine Tešanj, gdje je potpuno pod vodom bio i travnjak na Stadionu “Luke”, na kojem igra federalni ligaš TOŠK iz Tešnja. Sinoć je održana i vanredna sjednica Štaba CZ te je proglašeno stanje prirodne nesreće.

– Područje općine zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i vjetrom. Usljed toga bujične vode poplavile su područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo.  Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata.

Nema stradalih i povrijeđenih osoba. Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Prekid u odvijanju saobraćaja zabilježen je na lokalnoj cesti Tešanj-Tešanjka, i na nekoliko mjesta na regionalnom putu Novi Šeher-Prnjavor u MZ Dobropolje-Mekiš, Tešanj i Vukovo. Značajna šteta je prouzrokovana na putnoj infrastrukturi – navodi se u izvještaju KUCZZDK za Općinu Tešanj.

Napominje se kako se bile angažirane sve raspoložive operativne snage civilne zaštite, koje su od prvog momenta bile na terenu te ad je u toku raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata. Rijeka Tešanjka sinoć se, oko 21.00 sati, povukla u korito, kao i potoci koji su uzrokovali poplavu.

– Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba na kojoj su utvrđene nove aktivnosti. U toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspustavama komunikacije te radnje čišćenja objekata i javnih površina. Nisu prijavljena klizanja tla- ističe se u saopćenju KUCZZDK.

Advertisement

U Žepču je došlo do plavljenja podvožnjaka na ulazu u taj grad, kojom su prilikom tri putnička vozila bila zaglavljena u vodi.

– Vatrogasna jedinica vršila izvlačenje vozila, a trenutno pola kolovozne trake je i dalje pod vodom i vrši se trenutno ispumpavanje. U Maglaju, povodom većih padavina, zabilježeno je izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac. Rijeka se ubrzo povukla, a na lokalnom putu ostali su nanosi šljunka i drveća. Ekipe su na terenu radi račićavanja puta. Put je otežano prohodan, a zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća – navodi se u današnjem izvještaju KUCZZDK.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal