Poveži se putem

Žepče

Kroz projekat “Jačanje uloge lokalnih mjesnih zajednica u BiH” održan sastanak sa načelnikom Zovkom

Objavljeno

-

„Sastanak s načelnikom“ jedna je od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Dijalog s načelnikom upriličen je danas u dvorani Općinskog vijeća, uz prisustvo predstavnika mjesnih zajednica, građana, lokalnih vlasti, nevladinog sektora i medija.

Tema „Sastanka s načelnikom“ bio je razgovor o planovima razvoja općine kroz prizmu građanske participacije, sa naglašenom novom ulogom mjesnih zajednica, kao centra direktnog učešća građana u općinskim procesima.

Moderatori današnjeg sastanka bili su Nedim Muhedinović i Draško Vuković ispred Fondacije za demokratiju i razvoj.

U dijalog s načelnikom uključili su se prisutni predsjednici mjesnih zajednica sa područja općine, kojih ima 48.

Uglavnom su svi istaknuli dobru saradnju sa Općinom Žepče, kao i vijećnicima Općinskog vijeća. Raspravljalo se o mogućnostima unaprijeđenja rada mjesnih zajednica, a i omasovljavanju ovog tijela koje bi uvijek trebalo da bude prva adresa na koju se građani javljaju, ukoliko imaju nekih problema u mjestu življenja.

Advertisement

Glavni cilj projekta je doprinijeti kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređene usluga na nivou mjesne zajednice, infrastrukture, te uključivanje socijalno-isključenih kategorija.

Kao sredstva ostvarenja ovog cilja odabrani su podsticaji lokalnom razvoju koji će predvoditi zajednica, te revitalizacija lokalne vlasti u mjesnim zajednicama kao nivou gdje je vlast najbliža građanima i njihovim organizacijama koje su na usluzi zajednicama, uz mogućnost stvarnog učešća i provedbe.

Projekat provodi UNDP u BiH, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

(Radio Žepče/Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal