Poveži se putem

Maglaj

Maglaj bio domaćin završnice Lige mladih ZDK za predpionire i predpionirke

Objavljeno

-

Maglaj, grad koji baštini višedecenijsku tradiciju igranja košarke, bio je domaćin završinici Lige mladih ZDK u kategoriji pretpionira i pretpionirki (godište 2011. i mlađi). Završnica je okupila 330 košarkaška i košarkašica iz Tešnja, Kaknja, Žepča, Zenice, Visokog i Maglaja, a ni pobjednika ni poraženih nije bilo, jer rezultat je bio u drugom planu pa su svi učesnici dobili medalje i to one zlatnog sjaja. Utakmice u Maglaju s pažnjom su pratili brojni gosti, a najviše pažnje plijenila je Razija Mujanović, legenda bh, evropske i svjetske koraške, koja je trenutno na poziciji tim menadžera ženskih košarkaških selekcija BiH. Svi su željeli autogram ili se slikati sa legendarnom košarkašicom, koja je tri puta proglašavana za najbolju evropsku košarkašicu, a 2017.godine ušla je u FIBA Kuću slavnih.

Kvantitet će iznjedriti kvalitet

Košarkaški savez ZDK organizaciju završnice Lige mladih povjerio je Košarkaškom klubu „Maglaj“, a opšta je ocjena da je organizacija bila odlična, da kvalitete među mladim košarkašima i košarkašicama ima i da nema razloga da uz ozbiljan i kvalitetan rad, jednoga dana, neki od njih ne zakucaju na vrata neke od reprezentativnih selekcija. Pored Razije Mujanović, susrete u Maglaju pratili su Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Vladi ZDK te pomoćnik ministrice Marinko Tokić, Feđa Jovanović, predsjednik KS ZDK, Emir Preldžić, kapiten KK „Orlovik Nansi“ Žepče koji je i novi bh premijerligaš, Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik te Josip Antunović, direktor Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj. Dobrodošlicu gostima poželio je načelnik Mahmutagić. „Nadam se da ćete uživati u našem lijepom gradu, takmičiti se ali i družiti, da ćete iz Maglaja ponijeti lijepe uspomene. Želim vam da budete dobri sportisti i sportistkinje, da vrijedno trenirate, da dobro učite, da uživate u djetinjstvu. Svi ste vi danas pobjednici“. Feđa Jovanović, predsjednik KS ZDK, čestitao je Košarkaškom klubu „Maglaj“ na izvrsnoj organizaciji završnice te dodao. „Maglaj je sportska sredina i ponosan sam na naše današnje domaćine. Ovo je specifičan projekat gdje sva djeca sa područja ZDK koja sa bave košarkom, a mlađi su od 12 godina, učestvuju na završnici Lige mladih. Mislim da smo naparavili dobar posao, a ovo je samo početak jedne nove ideje, nova vrsta pristupa samom bavljenju košarkom. Ovo su sve naša djeca kojoj trebamo osigurati uslove da uživaju i da se igraju košarke. Ko će biti vrhunski igrač, to će pokazati vrijeme“. Podrška resornog ministarstva mladim sportistima i sportistkinjama je stalna. „Danas smo u Maglaju slavili sport i fair play, rezlutat nam nije bio bitan, jero ove djevojčice i dječaci željni su igre i dolazivanja. Hvala roditeljima koji su svojoj djeci najveća podrška, hvala sportskim radnicima koji prenose svoja znanja na mlade sportiste“, kazala je ministrica Subašić.

Kada sam sa djecom, ja sam uvijek sretna. Vrati me to na moje košarkaške početke, a medalje koje sam prve osvajala su mi ostale najdraže. Jako je važno što smo danas u Maglaju vidjeli puno djece, jer iz mase je lako izabrati kvalitet. Problem bi bio da nema djece koja se bave košarkom, onda među malo djece ne možemo ni prepoznati istinske talente. Poručila bih im da nastave vrijedno raditi, da slušaju svoje trenere, sigurno je da će svi biti praćeni i vrata reprezentativnih selekcija su im otvorena“, kazala je Razija Mujanović i dodala. „Mi ove godine imamo EP za ženske selekcije U16 i U18, lijepo bi bilo da jedan dio priprema odradimo u Maglajuimate izvrsnu košarkašku dvoranu. Ko zna možda bi to nekoj djevojčici bio dodatni motiv da se počne baviti košarkom ili da počnu ozbiljnije trenirati ugledavši se na mlade reprezentativke“.

Damir Bašić, predsjednik UO KK „Maglaj“ uručio je zahvalnice: Raziji Mujanović, Draženki Sunašić, Feđi Jovanoviću, Mirsadu Mahmutagiću, predstavniku sponzora – firme „Motorex“ Harunu Čaušiću te Josipu Antunoviću, a prigodne poklone dobile su i sudije koje su sudile tokom zavšnice Ajša Mulić i Emir Tarabar.

N.Br./maglaj.net

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal