Poveži se putem

Žepče

Mato Zovko obišao mjesne zajednice Zenički Put i Selište gdje se provode aktivnosti iz programa kapitalnih ulaganja

Objavljeno

-

Dana 04.07.2018. godine općinski načelni Mato Zovko obišao je dvije mjesne zajednice u cilju sagledavanja provedbe aktivnosti iz programa kapitalnih ulaganja, kao i projektnih aktivnosti koje se dijelom finansiraju iz sredstava UNDP-a. U sklopu ove aktivnosti izvršen je obilazak MZ Zenički Put – naselje Varošište, te MZ Selište.

Predsjednici Zbora građana MZ Zenički Put Dragan Janko i Mjesne zajednice Selište Stanko Knežević, upoznali su načelnika o dostignutom stepenu provedbe planiranih aktivnosti, kao i onih  koje će biti provedene u narednom periodu, a sve u cilju  okončanja planiranih kapitalnih ulaganja koja će u konačnici poboljšati kvalitet života građana na ovom području.

U sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica„  u koji je uključena MZ Zenički Put, provođene su  aktivnosti „Uređenja  korita rijeke Kranjaće„, za koje je projekat izradila Mjesna Zajednica Zenički Put, a koji je od strane UNDP-a odobren i podržan. Kroz ovaj projekat do sada je betonirano 85 metara korita rijeke Kranjče, te su izrađene tri kaskade (praga) koje će spriječiti potkopavanje izrađenih zaštitnih zidova na obali rijeke Kranjače. Do okončanja radova preostaje provesti čišćenje korita u dijelu provedbe ove aktivnosti, te izrada jednog slivnog kanala u dužini od 4 metra.
Ukupna vrijednost projekta je 22. 100.00 KM, od čega 5.100.00 finansira Općina Žepče, dok je preostali dio sredstva osiguran iz  Projektnog fonda za razvoj zajednice.

U cilju trajnog rješavanja pitanja koje decenijama opterećuje građane MZ Selište  tj. naselja Karaula, a to je vodo snabdijevanje pitkom vodom,  uveliko su poodmakle aktivnosti na realizaciji ovog projekta za koji je kroz  program kapitalnih ulaganja izdvojeno 100. 000.00 KM od strane Općine Žepče. Ovaj projekat obuhvata preko 30 domaćinstava koji će rješavanjem ovog problema poboljšati kvalitet života, ali će se na ovakav način i na ovom području stvoriti kvalitetniji uslovi za nove obitelji koje na ovom području do sada nisu ostajale zbog otežavajućih okolnosti života.

U narednom periodu očekuje se priključenje domaćinstava na glavni vod, a građani će jednim dijelom finansirati ovaj projekat.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal