Poveži se putem

Kultura

U Žepču promovisana druga knjiga Arifa Odobašića, roman “Autarijati”

Objavljeno

-

Postoje legende, postoje i činjenice, ali postoji i neistražena prošlost. U kolopletu neistražene prošlosti, mitova i historije našeg područja, nastalo je djelo “Autarijati”. Djelo nosi naziv prema istoimenom ilirskom plemenu. Priče o ilirskim plemenima i njhovim junacima, bile su motiv detaljnije analize onoga odakle smo, ko smo i kuda idemo. Ono što je interesantno da je upravo Autarije lik iz romana onaj koji diktira roman sa drugog svijeta…

Nesvakidašnja promocija romana „Autarijati“, autora Arifa Odobašića, upriličena je 05. jula 2018. godine u sali JU „Dom kulture“ Žepče. JU „Opća biblioteka“ Žepče, na čelu sa direktoricom Sabinom Maličbegović, kao mjesto svih književnih početaka, rasta i sazrijevanja autora, bila je glavni organizator promocije.

Anti Zirdumu, nagrađivanom književniku i povijesničaru, pripala je uloga promotora. Govorio je o načinu i formi književnog djela, povijesti nastanka i nestanka ilirskih plemena, posebno plemena Autarijati te o važnosti poznavanja vlastite historije. Književni znalac, Amela Hodžić, na svojevrstan način moderirala je književnom večeri. Junak Autarije zaživio je zahvaljujući dobrim smjernicama poznavalaca struke, prvenstveno profesorici bosanskog jezika i književnosti, Ameli Hodžić koja je lektorisala roman i korektoru, također profesoru bosanskog jezika i književnosti, Nedžadu Hodžiću. Svoje viđenje kompozicije, tematike, forme i načina obrade historijske tematike romana iznijeli su u recenziji, magistra bosanskog jezika i književnosti Emina Đelilović te književnik i novinar Sadi Šteta. Korice je dizajnirao Bulend Šačiragić.

Iz recenzije:
„Pored toga, Odobašić ističe fikcionalnu nit svog romana, da bi upozorio čitatelja da je njegov roman samo jedan od mogućih svjetova. Počevši od toga da  je roman pisan za savremenog čitatelja, iz pozicije pripovjedača koji ispisuje svoju povijest čitatelju, koji živi u nekom drugom vremenu, s drugačijim kodovima, roman je izrazito multiperspektivan.“ Emina Đelilović

„I kada pomislimo, kako bi ovo za svaku književnu formu pa i formu romana, značilo kraj, ili u najmanju ruku neuspio pokušaj da se na tragiku glavnog junaka nametne jak, dobro posložen dramski zaplet, koji će provaliti branu od nebrojeno postavljenih pitanja i odgvoriti zadaći romana, autor vrlo domišljato u priču uvodi Smrt kao ozbiljnog sagovornika i zapisivača sjećanja glavnog junaka romana..“ Said Šteta

Žepački glumac Semin Smajlović sa fascinantnom izvedbom posjetiteljima je približio dio iz romana dok su se za zabavni dio pobrinuli Lamija Tutnjić na violini svirajući kočertinu zatim Adem Zečak na gitari te Ašir Mehmedović sa sevdalinkom „Gondže ružo“.

Advertisement

Promociji su nazočili ministar za socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica ZE-DO kantona, Nurđehan Šahinović, predsjedavajući Općinskog vijeća, Muhamed Jusufović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice, Džafer ef. Gračić, zamjenica direktora OŠ „Žepče“, Mina Hasičević, te brojni predstavnici kulturnog, vjerskog i društvenog života općine Žepče.

Značajan doprinos  izdavanju ovog romana dali su Federalno  ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZE-DO kantona, Općina Žepče i JU „Opća Biblioteka“ Žepče.

Prijatelji koji su podržali izdavanje ovog književnog djela su: Arcon-in doo Zenica, Prograd doo Žepče, Tisa komerc doo Žepče, Semi tours Žepče, knjigovodstveni servis H&N Žepče i Badnjar doo Žepče.

Tehnička podrška promociji bio je JU Dom kulture“ Žepče, a medijski pokrovitelji promocije su Radio Žepče i portal Žepče.ba

A.O

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal