Poveži se putem

Kultura

Uskoro u Žepču promocija knjige „Fudbal je moj život“ koja govori o životu i radu bivšeg nogometaša i trenera Nikole Nikića

Objavljeno

-

Nedavno je iz tiska izašla sportska knjiga “Nikola Nikić: Fudbal je moj život”, autora Suada Krajnovića, pisca i sportskog novinara iz Gradačca. Ova knjiga je već prije svog izlaska izazvala veliki interes javnosti, te su već zakazane promocije na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini, a među ostalim i u Žepču, gdje će promocija knjige biti upriličena u srijedu 12. 6.2024. godine, s početkom u 18:00 sati, u sali Općinskog vijeća Žepče.

Ovaj legendarni nogometaš, a danas trener ostavio je značajan pečat i u žepačkom nogometu, a posebno se izdvaja njegova trenerska epizoda u Nogometnom klubu Žepče kada smo igrali u Premijer ligi BiH najvišem rangu bh. nogometa, a u sezoni 2004./2005., zbog nemogućnosti da velik dio premijerligaša dobije UEFA licencu, Žepče je tada zaigralo i u Kup-u UEFA. Protivnik je bio makedonski Baškimi koji je na kraju prošao dalje.Osim legendarnog igrača i trenera Nikole Nikića, na promociji knjige će govoriti i autor Suad Krajnović, te Vlado Marković koji će biti moderator na promociji.

Tekst: Suad Krajnović

Interesovanje za knjigu dokazuje i ideja da se prevede na grčki jezik, s obzirom na to da je Nikić tri godine igrao u Grčkoj, gdje je također ostao ljubimac navijača. To ukazuje na popularnost Nikole Nikića i utjecaj koji je imao u fudbalu nekadašnje države.Nikola Nikić je bio poznat po svojim igrama na lijevoj strani sarajevske Grbavice, kao izuzetan dribler i strijelac. Bio je dio ekipe Željezničara koja je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća igrala izuzetno atraktivan fudbal pod vodstvom legendarnog trenera Ivica Osima.Nikićeva ljudska kvaliteta, smisao za šalu i angažman u trenerskim vodama nakon završetka igračke karijere, dodatno su doprinijeli njegovoj popularnosti. Autor knjige Suad Krajnović smjestio je sve ovo u knjigu koja obuhvata Nikićevu igračku i trenersku karijeru, odnose s porodicom i prijateljima, kao i mnoge fotografije koje su bile želja samog Nikića.Knjiga je dobila recenzije od mnogih poznatih fudbalera i novinara s prostora bivše države, poput Sušića, Džajića, Baždarevića, Pižona, Šurjaka, Gudelja, Zajeca, Džeka, Pančeva, te novinara kao što je Senad Hadžifejzović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal