Poveži se putem

Kultura

Foto: Članovi KUD-a “Slovo o Žepču” predstavili BiH na Internacionalnoj smotri folklora u Turskoj

Objavljeno

-

U periodu od 18.- 25.07.2018. godine, članovi KUD „Slovo o Žepču“, predvođeni predsjednicom Zemirom Mujičić, boravili su u gradu Bursa, R. Turska. Razlog ove posjete jeste učešće na Internacionalnoj smotri folklora u Bursi, gdje su predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Pored Bosne i Hercegovine, na smotri su učestvovale folklorne grupe iz Bugarske, Kosova, Gruzije, Turkmenistana, Makedonije i domaćina Turske.

Ovo je već drugi put kako KUD „Slovo o Žepču“ gostuje u povijesnom gradu Bursa, na poziv gospođe Hayriye Kosova, predsjednice Balkanskog kulturnog centra Bursa.

Prije samog dolaska u Bursu, naši KUD-ovci su posjetili prelijepi gradić Edirne koji odiše historijom i ostavštinom Osmanskog carstva.

Ovog puta, KUD-ovci su bili smješteni u općini Orhangazi, a organizatori su se pobrinuli da im dočaraju sve ljepote znamenitosti ove općine, kao i grada Bursa. U ime organizatora, g-din Umit Ozkan učesnicima je upriličio svakodnevne izlete, te su tako posjetili povijesnu jezgru grada Bursa kao i dva najznačajnija turbeta vladara Osman-gazija i Orhan-gazija, najpoznatiju tržnicu u Bursi, kao i vidikovac, odakle su imali priliku vidjeti Bursu u svoj njenoj veličini i raskoši. Također, učesnici su odmarali, a i kupali se i uživali na plaži prelijepog jezera Iznik.

Advertisement

KUD „Slovo o Žepču“ na najljepši način je predstavilo Bosnu i Hercegovinu i Žepče kroz igre i kola sa ovih područja, kroz svakovečernje nastupe. Tako su održani nastupi u dva sela u kojima dominira stanovništvo sa prostora bivše Jugoslavije, nastup u amfiteatru općine Orhangazi, kao i na centralnoj manifestaciji na Meydanu, odnosno glavnom trgu Orhangazija.

Netom prije samog početka centralne svečanosti, sve predstavnike zemalja učesnica, u svom uredu primio je gradonačelnik općine Orhangazi Neşet Çağlayan. Ovom prilikom gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je Orhangazi domaćin ovakve jedne manifestacije, u kojoj sudjeluju različite kulture i nacije, a posebno zadovoljstvo istakao je dobrim bratskim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. Predsjednica KUD „Slovo o Žepču“, Zemira Mujičić u znak zahvalnosti, načelniku je uručila zahvalnicu, kao i poklone koji vjerno oslikavaju općinu Žepče i Bosnu i Hercegovinu. Najemotivniji trenutak ove posjete bio je kada je predsjednica Mujičić načelniku Orhangazija na rever sakoa okačila cvijet Srebrenice.

Tokom ovog putovanja izrodila su se nova prijateljstva između učesnika svih zemalja, te je rastanak obilježen brojnim suzama.
Po završetku oficijelnog dijela gostovanja u Bursi, članovi KUD-a su se zaputili u prelijepi grad Istanbul, gdje su posjetili historijske znamenitosti poput Plave džamije, Aya Sofiye i Kapali čaršiju, te druženje nastavili do kasno u noć.

Posebnu zahvalnost za gostovanje u Bursi i Orhangaziju KUD „Slovo o Žepču“ izražava gdin-u Umut Ozkan za gostoprimstvo i toplinu koju je pružio članovima KUD-a, kao i g-đi Hayriye Kosova koja je poručila da članove KUD-a očekuje ponovo za dvije godine.

Ovo putovanje ne bi bilo moguće realizovati bez pomoći sponzora, a ovog puta KUD „Slovo o Žepču“ se zahvaljuje općinskom načelniku Mati Zovki, Ministarstvu nauke, obrazovanja i sporta ZDK, Medžlisu islamske zajednice Žepče, predsjedniku FBiH Marinku Ćavari, preduzećima „Jasmin-M“ i „Frigošped“, „Pčelarstvo Mulabdić“, knjigovodstvenom servisu „Hilmija Kulašin“, Stranci demokratske akcije Žepče, te Mirzi Odiću i Ernadu Prijiću. Također, ispred KUD-a se zahvaljuju prijevozniku „AES Kakanj“ i vozačima Alenu Odobašiću i Neziru Avdiću koji su se pobrinuli da tokom puta 30-tosatna vožnja bude ugodna i opuštena, kao i Bademi Braha bez čijih bi prevoditeljskih usluga sporazumijevanje u R.Turskoj bilo znatno otežano.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal