Poveži se putem

Žepče

Foto: Nakon 18 godina trajno iseljena Spomen soba Gornja Mahala

Objavljeno

-

Spomen soba šehidima općine Žepče nakon osamnaest godina iseljena je iz kuće u Gornjoj Mahali u kojoj je djetinstvo, mladost i dio radnog vijeka proveo istaknuti bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović.

Književnik je za života , još 2005.godine, bez ikakve naknade, ustupio dio kuće za potrebe uspostavljanja Spomen sobe žepčakim šehidima o kojoj je sve ove godine brigu vodila Bošnjačka zajednica kulture Preporod. Zbog nemogućnosti bilo kakvog dogovora sa pojedinim suvlasnicima kuće, te neriješenih familijarnih imovinsko-pravnih odnosa, spomen soba nažalost je morala biti trajno iseljena je iz objekta.

Sva dokumentacija, arhivska građa i stalna postavka fotografija šehida i civilnih žrtava rata općine Žepče 1992-1995.godine, u trenutnom nedostatku adekvatnog prostora i lokacije u gradu, do njenog ponovnog uspostavljanja prenešena je i arhivirana u prostorije magacina Zadruge u Željeznom Polju. Takođe, iseljena je i stalna postavka Spomen sobe Nedžada Ibrišimovića, koja je uspostavljena nakon njegove smrti kao znak sjećanja i spomen nakon književnikove smrti 2011.godine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal