Poveži se putem

BiH

Ministar Martić i Bronkal potpisali Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost

Objavljeno

-

Danas, 13. decembra 2016. godine, Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik Caritasa Švicarske Daniel Bronkal potpisali su Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, koji će biti implementiran u Zeničko-dobojskom kantonu.

Bronkal je kazao da će tim dokumentom biti obuhvaćena rekonstrukcija triju škola na području ZDK-a koja će podrazumijevati termoizolaciju, a u dvije od njih bit će zamijenjeno postojeće i instalirano biotermalno grijanje.

Ističe da je planiran i teorijski rad sa učenicima i nastavnim osobljem odabranih škola o mjerama energetske učinkovitosti, a Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle odabrat će energetski siromašna domaćinstva gdje će primijeniti te mjere.

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja preciziraju da će, između ostalog, u okviru projekta biti upriličena obuka lokalne zajednice o tome kako uraditi strateške dokumente u smislu povećanja energetske učinkovitosti, a sve radi finansijskih ušteda.

Caritasov projekat službenog naziva “Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost integrirani u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH” trebalo bi da bude implementiran za 15 mjeseci, a izražena je obostrana želja za nastavak i proširivanje saradnje.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal