Poveži se putem

Žepče

Ministar Martić i načelnik Zovko potpisali ugovore u vrijednosti od 210.000 KM

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko i Federalni ministar Josip Martić, danas su u Općini Žepče potpisali ugovore o sufinansiranju projekata za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta u 2014., u vrijednosti od 160.000 KM, i ugovor po projektu Utopljavanje zgrada radi uštede energije u visini od 50.000 KM.

Danas su potpisana tri ugovora, a radi se o:
–    Sufinansiranju projekta „Zamjena  krova na Područnoj školi Globarica“, „Izgradnja i saniranje puta u Orahovici i asfaltiranje sportskog poligona“ za koji je Općina osigurala 10.000 KM, a Federalno ministarstvo 100.000 KM.
–    „Utopljavanje zgrade u Područnoj školi Bistrica“ koji Općina sufinansira u iznosu od 11.000 KM, a ministartsvo 50.000 KM, i
–    „Saniranje puta u MZ Ljubatovići za koji će Općina izdvojiti 10.000 KM i Ministarstvo 60.000 KM.

Ovom prilikom, ministar Martić, najavio je daljnja ulaganja u općinu Žepče od strane Vlade FBiH, među kojima je i projekat nastavka radova na Srednjoj mješovitoj školi Žepče.

Inače, bitno je napomenuti da su ovo grant sredstva Vlade FBiH koja su preko ministarstva upućena općini Žepče za sanaciju šteta od prirodne nesreće, a kada su u pitanju radovi na SMŠ Žepče čija je vrijednost oko 137.000 KM, radi se o kreditnim sredstvima od Svjetske banke za koja je Skupština kantona i Vlada dala garanciju za vraćanje. Radovi na SMŠ Žepče počinju ovog ljeta tokom raspusta i bit će završeni do početka nove školske godine.

Također, načelnik Mato Zovko je najavio nastavak radova na novoj zgradi Osnovne škole „Fra Grga Martić“ Ozimica, vlastitim sredstvima, kao i aplikaciju prema Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čijim bi se sredstvima ova škola trebala i završiti.

Načelnik je dodao, da je zadovoljan dinamikom radova, kao i interesom stanovnika općine, koji sve više sudjeluju u sufinansiranju na realizaciji raznih projekata u našoj općini. Za kraj, načelnik Zovko je najavio i raspisivanje natječaja za sanaciju najlošijeg puta na području općine Žepče, a to je put Radovlje-Milišić-Vinište, koji će napokon, na radost brojnih mještana koji ga koriste, dobiti dugo čekano novo ruho.

Advertisement

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal