Poveži se putem

Religija

MIZ Žepče: Mali medžlis, a veliki uspjesi

Objavljeno

-

Medžlis o kojem se malo govori i u kojem se malo govori, reklamira i hvali, ali mnogo radi i gradi, prvenstveno vlastitim snagama. U Žepču živi 11.742 Bošnjaka, a Medžlis Žepče spada u red manjih medžlisa, s oko svega 3.650 domaćinstava.

Vjerski život je organiziran kroz 13 džemata, u kojima radi 15 imama, od kojih su dvojica honorarni.

Posebna odlika ovog medžlisa jeste činjenica da je za manje od godinu dana uveo jedinstvenu članarinu i centralizirao sredstva. Naime, odluka Sabora o centralizaciji članarine donijeta je polovinom 2004. godine, a Medžlis Žepče je uspostavio sistem centralizacije 1. januara 2005. godine, što ga čini, vjerovatno, sa Zavidovićima prvim medžlisom kada je riječ o implementaciji ove odluke. “Centralizacija je, što je praksa dosad i pokazala, umnogome olakšala organizaciju vjerskog života. Sredstva idu u zajedničku kasu te ako nema moj imam na terenu platu, nemam je ni ja. Naravno, do danas se to nikada nije desilo. Imami imaju redovnu platu i riječ je o prosječnoj plati našeg građanina u Žepču. Jedan od benefita ovog sistema za džematlije jeste potpuno besplatna usluga u slučaju dženaze“, kazao je glavni imam Efendić. “Vrlo je mali broj domaćinstava i da nije centralizacije neki džemati ne bi opstali. Mi imamo u planu graditi stambeno-poslovni objekat koji bi mogao pomoći finansirati Medžlis, ali Medžlis nema drugih prihoda osim članarine i o toj dužnosti naših džematlija ovisi rad Medžlisa“, kazao je predsjednik Medžlisa Armin Beća.

Također, posebnost ovog Medžlisa jeste što je identificirao i kultivirao svu vakufsku zemlju, na kojoj su posađene različite sorte voća.

Trenutno se džematlije na području ovog medžlisa bave uzgojem malina, što je došlo u pitanje za vrijeme poplava i klizišta 2014. godine. Ta godina nije zaustavila Medžlis u zacrtanim projektima, ali se Medžlis tu i narednu godinu fokusirao na brigu o džematlijama koji su izgubili krov nad glavom, pronalazeći donacije i finansije za novi početak džematlija.

“Institucionalno pomažemo svakom našem džematliji koji je u većoj  potrebi, prilikom bolesti, materijalne katastrofe i slično. Nakon klizišta Medžlis je obezbijedio pomoć džematlijama u iznosu od 700.000 maraka. Direktno smo obnovili devetnaest kuća. Naravno, tada smo ogromnu podršku za naš rad dobili od Rijaseta, jer nismo mogli očekivati od naših džematlija u tom stanju“, kazao je Izet-ef. Efendić, koji koordinira i saradnju s humanitarnim organizacijama poput IGASA, koja redovno dodjeljuje humanitarne pakete određenoj kategoriji stanovnika Žepča.

Advertisement

Iako je nakon obnove cjelokupne infrastrukture ostao problem zaposlenja, odnosno život u teškim ekonomskim uslovima, Medžlis je pokrenuo i jedinstven sistem stipendiranja učenika i studenata.

“Prije osamnaest godina osnovali smo fond za stipendiranje onih koji su željeli studirati, a nisu imali sredstva. Zadnjih godina smo u prilici da dajemo stipendije za 15 studenata i 20 učenika. Uglavnom, dosad smo dali oko 500 stipendija, koje se kreću u iznosu od 400 do 900 maraka“, pojasnio je glavni imam Efendić.

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju Preporoda

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal