Poveži se putem

Kultura

Muslimani širom svijeta obilježavaju rođendan Poslanika a. s. – U Žepču održan mevludski program

Objavljeno

-

Muslimani širom Balkana učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i vjerovjesničke misije. Vjerovjesnik Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, bit će obilježen diljem islamskog svijeta.

Centralna mevludska manifestacija u BiH bit će održana danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, što je ujedno i centralni događaj manifestacije “Selam, ya Resulallah“, kojom muslimani u BiH obilježavaju mjesec rođenja poslanika Muhammeda.

Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i vjerovjesnik i uzor kako treba živjeti. Vjerovjesnik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

Manifestacijom “Selam, ya Resulallah”, koju već osmu godinu zaredom organizuje Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu, obilježava se mjesec rođenja vjerovjesnika Muhammeda.

Rebi-ul-evvel je treći mjesec u hidžretskom kalendaru. Za većinu muslimana posebno je zanimljiv 12. dan u tom mjesecu, jer asocira na rođenje posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a. s. Međutim, 12. rebi-ul-evvela, uz to što je na taj dan rođen Muhammed, a. s., je došao u Medinu tako okončavši hidžru, preseljenje iz Mekke, a i njegova smrt desila se upravo tog dana.

Advertisement

Prigodnim mevludskim programom, centralna manifestacija u Žepču je održana danas, u subotu 03.01.2014. godine, u Ferhat-pašinoj džamiji.

– “Na ovaj dan, već decenijama, nakon podne-namaza, porodica Maglić priređuje mevlud u znak sjećanja na dan rođenja našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas” – ističe glavni imam Medžisa IZ Žepče Izet ef. Efendić.

To je datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest. Vjerovjesnikovo, a.s., rođenje, zatim njegova preseljenje (hidžra) iz Mekke u Medinu i njegovo preseljenje na budući svijet (ahiret) obilježili su nova poglavlja u svjetskoj, a posebno u povijesti islama.
Muhammed, a.s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina.

Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Halomine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal