Poveži se putem

Žepče

Nagrada firmi DREN d.o.o. iz Žepča

Objavljeno

-

||||||

Prema odluci neovisnog Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ firma DREN d.o.o. iz Žepča i njen direktor Dragan Trogrlić dobitnici su ove nagrade za 2019/2020.g.

Nagrada se dodjeljuje u Dubrovniku za razvoj ideja i inovacija. Konkretno, firma DREN je ovu nagradu dobila nakon što su njeni osnivači objavili 2 naučna rada u kojima su prezentirani rezultati liječenja tumora mozga – glioblastoma biljnim preparatima koje prizvodi ova firme. Uspjeh je tim veći ako se ima u vidu da je bilo više od 520 prijedloga za nagradu iz 9 zemanja sa području srednje i jugoistočne Europe.

Kako sam organizator ističe, cilj dodjele nagrada i priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ je da se javno oda priznanje i široj javnosti skrene pažnja na inovatore čiji su rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati,  temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme.

U prvom od dva rada zbog kojih je nagrada dobijena predstavljeni su rezultati korištenja biljnih preparata firme ,,DREN,, kod pacijenata oboljelih od najzloćudnijeg tumora koji se razvija u čovjeku – glioblastoma, a koji su bili u terminalnom stadiju bolesti i čija je prognoza bila jako loša. Ovo istraživanje su u periodu od 2010.-2017.g. radili Ivo, Dragan i Zoran Trogrlić, nakon čega je, 2018.g.u uglednom britanskom časopisu ,,World Journal of Surgical Oncology,, objavljen rad pod nazivom: ,,Liječenje glioblastoma biljnim preparatima,,. Ovo je, prema našem saznanju, prvi put da jedan medicinski časopis sa Zapada objavi rezultate istraživanja iz područja fitoterapije. Sama činjenica da su recenzenti i urednički kolegij časopisa prihvatili da se u naslovu rada koristi termin lijek i liječenje, a ne pomoćni lijek ili dijetetski proizvod,  jasno govori o snazi dokaza i rezultatima liječenja koji su iznijeti u radu.  U sklopu ove studije  su i MRI i/ili CT snimci koji prikazuju primjere uspješnog liječenja glioblastoma biljnim preparatima, što možete pogledati ako kliknete na link: PMC5809810 .

Godinu dana kasnije, završeno je još jedno istraživanje iobjavljen je i drugi rad o korištenju biljnih preparata firme ,,DREN,, u liječenju glioblastoma pod nazivom: “Liječenje multiplog glioblastoma biljnim preparatima”. Ovaj put prikazani su rezultati liječenja osoba oboljelih od multiplog glioblastoma, odnosno tumora koji se u trenutku dijagnoze prezentira na više lokacija u mozgu. Autor rada je Dragan Trogrlić, a rad možete pročitati na: http://www.currentneurobiology.org/neurobiology/treatment-of-multiple-glioblastoma-with-herbal-medicines.pdf .

Više o ovim preparatima možete naći na web stranici firme: http://www.dren-trogrlic.com/index.php/tumori-mozga

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal