Poveži se putem

ZDK

Najveći problem u dijaliznim centrima, među kojima je i Žepče, je neredovno vađenje nalaza i vađenje nalaza izvan dijalize u domovima zdravlja

Objavljeno

-

U Zeničko-dobojskom kantonu je oko 250 bolesnika. To je kanton u Federaciji BiH sa najviše dijaliznih centara. Četiri su pod upravom Kantonalne bolnice Zenica: Zenica, Visoko, Žepče i Kakanj, dok je peti dijalizni centar pod upravom Opće bolnice Tešanj. U Zenici je oko 70 bolesnika, 25 u Kaknju, a preostala tri centra imaju po 50-ak bolesnika.

Razgovor s političarima

Dijalizni pacijenti iz ovog kantona sa kolegama iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, u srijedu su odbili uključenje na hemodijalizu, u znak protesta zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH. Dan kasnije su to učinili pacijenti iz HNK-a.

Prema riječima Muhameda Kadrića, predsjednika Udruženja invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika u ZDK-u, osim osnovnog zahtjeva – izmjena Zakona, koje su u proceduri već petu godinu, cilj je poboljšanje uslova na dijalizi.

– Što se tiče Zakona, u ZDK-u je situacija znatno bolja nego u drugim sredinama zahvaljujući Kantonalnoj bolnici Zenica i utvrđivanju moždane smrti, a imali smo i podršku naših parlamentaraca u aktivnostima oko tog akta. Smatram da svako od dijaliznih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH treba u svojoj sredini obaviti razgovor sa članovima federalnog Parlamenta i tražiti podršku za usvajanje izmjena Zakona. Svi dijalizirani bolesnici trebaju od rukovodioca dijalize tražiti obradu za listu čekanja, kaže Kadrić.

Advertisement

Dodaje da je njegovo udruženje 2013. iniciralo donošenje tog zakona, uputilo amandmane federalnom ministarstvu i Parlamentu, te da je sve što je urađeno oko ovog zakona, urađeno u prvoj godini. Ističe kako se, nažalost, samo Kantonalna bolnica Zenica pridružila inicijativi i 2014. godine počela eksplantacije organa, sa utvrđivanjem moždane smrti.

Stanje sa aparatima u dijaliznim centrima Zenica, Visoko, Žepče i Tešanj slično je kao u cijeloj Federaciji, a Kadrić kaže da treba tražiti od kantonalne Vlade oko milion maraka u budžetu za 2018. godinu, za nabavku novih 30 aparata. Aparati u Kaknju su u odličnom stanju.

Neredovni nalazi

– Najveći problem u DC Zenica i centrima Visoko, Kakanj i Žepče je neredovno vađenje nalaza i vađenje nalaza izvan dijalize u domovima zdravlja. To smo tražili da se riješi u prošloj godini. Stanje u 2017. je još gore, jer su nalazi vađeni samo dva puta u maju na dijalizi i krajem septembra u domovima zdravlja. U DC Tešanj vade se nalazi na dijalizi svaka dva mjeseca. Bez redovnog vađenja nalaza, nema propisivanja adekvatne terapije. Tražimo da se nalazi vade po utvrđenoj šemi FMZ-a ili bar kao u DC Tešanj, isključivo na dijalizi uz redovno prilagođavanje terapije koja se dobija tu i troši kod kuće, istakao je Kadrić.

Da su sve bolnice koje imaju jedinice intenzivne njege uradile koliko je učinila zenička bolnica, ustvrdio je Kadrić, bio bi dovoljan broj transplantacija i dosta pacijenata bi bilo riješeno, kako sa dijalize tako i onih kojima je transplantacija jedini spas.

(Oslobođenje)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal