Poveži se putem

Žepče

Naša Lemana Spahić (27) najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

-

Njena stručnost je usmjerena ka primjeni vještačke inteligencije u dijagnostici, čime doprinosi napretku medicine na inovativan način.

Lemana je svoj put ka tituli doktorice nauka započela mlada, pokazavši rani interes i izuzetnu predanost polju genetike i bioinženjeringa. Učestvovala je na više od 20 međunarodnih naučnih konferencija. Objavila je preko 70 radova, uključujući radove u indeksiranim naučnim časopisima, radove na konferencijama i poglavlja u knjigama.

Titulu doktorice nauka Lemana je stekla odbranom doktorske disertacije pod nazivom: “Primjena vještačke inteligencije za klasifikaciju poremećaja fetusa koristeći ultrazvučne snimke”.“Ono o čemu se radi u tom doktoratu je to da smo primjenjivali tehnike dubokog učenja, odnosno vještačkih neuronskih mreža, da bismo sa slika učili koje su ekstrahovane iz 4D ultrazvuka. U suštini izvukli smo najbitnije karakteristike i došli do toga da možemo da razaznamo različite fetalne pokrete i preko toga da automatizujemo nešto što se zove KANET test”, rekla nam je Lemana.E sada, šta je KANET test?KANET test je skraćenica za test koji je razvio akademik prof. dr. Asim Kurjak, ko-mentor Lemaninoj doktorskoj disertaciji.“To je u suštini A skala prema kojoj se procjenjuje neurološki razvoj fetusa – dakle, da li je on normalan ili abnormalan. Sam test je u suštini predstavio evoluciju u dijagnostici neurorazvojnih poremećaja kod fetusa.”, istakla je ona.  Posebnu zahvalnost duguje prof. Dr. Lejli Gurbeti Pokvić, akademiku prof. Dr. Asimu Kurjaku i akademiku prof. Dr. Almiru Badnjeviću.

AI uskoro u primjeni i u BiH???

Lemana je naglasila kako su smjernice Evropske unije za primjenu vještačke inteligencije u medicini izdate prije nekoliko mjeseci. One su postavile  jasne okvire za praktičnu primjenu ove tehnologije. Time će primjena vještačke inteligencije u medicinskom sektoru uslijediti u skladu s propisima.

Ona tvrdi da će to da podstakne primjenu vještačke inteligencije u oblasti medicine i u Bosni i Hercegovini.

“Ja smijem da kažem, čak i bliskoj budućnosti ćemo doći do toga da se vještačka inteligencija primjenjuje i u bh.  zdravstvu, ali ono što je bitno naglasiti je da neće da se primjenjuje na način kako to većina ljudi nekako zamišlja –  da će vještačka inteligencija da preuzme posao ljekara. Ne. Dakle, ono što će da se desi, je to da će svi procesi biti ubrzani posredstvom vještačke inteligencije, ali i dalje će ljekari da budu ti koji daju konačnu dijagnozu”, naglasila je Lemana.

Advertisement

Lemana Spahić najmlađa doktorica BiH trenutno živi i radi u Kragujevcu, gdje završava i svoj drugi doktorat.

Planira da se vrati na Verlab institut u BiH i da zajedno sa mentoricom, profesoricom Lejlom Gurbetom nastavi raditi kako na ovom projektu, tako i na mnoštvu drugih koji su povezani sa primjenom vještačke inteligencije u zdravstvu.

Kako kaže, inspiraciju za sve naučne poduhvate pronalazi u radu ka poboljšanju kvaliteta i dostupnosti dijagnostičkih procesa svim ljudima. Iza sebe želi ostaviti konkretan program (op.a) koji će pomoći u dijagnostici rijetkih bolesti.

Vjerujemo da će Lemana uspješno ostvariti svoje ciljeve te pružiti inovativne metode dijagnostike i doprinijeti razvoju personalizovane medicine u cijelom svijetu.

Radio Kameleon

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal