Poveži se putem

Žepče

Obilježena 15. godišnjica zajedničke dženaze šehida Žepča

Objavljeno

-

Bošnjaci Žepča obilježili su u subotu 06.07. tužno sjećanje na 15. godišnjicu kolektivne dženaze i ukop 74 šehida općine Žepče u šehidsko mezarje u Gornjoj Mahali u Žepču. Više stotina vjernika, članova porodica šehida i predstavnika društveno-političkog života općine i kantona prisustvovali su obilježavanju jednog od najtužnijih dana u modernoj historiji žepačkih Bošnjaka, kada je na jednom mjestu, u jednom danu, ukopano 74 šehida, poginulih tokom juna 1993. godine.

Tim povodom u organizaciji Udruženja  porodica šehida i poginulih boraca (OPŠ i PB) „Zambak“ u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču  upriličeno je učenjem tevhida i Ja'sina pred duše šehida.

Nakon vjerskog programa kojeg su proučili imami Medžlisa IZ Žepče, svi prisutni uputili su se na gornjomahalske šehituke i mjesto najvećeg ukopa šehida Žepča.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježiju, pručeni su Ja'sin i Fatiha, nakon čega se prisutnim vjernicima obratio Izet ef. Efendić, jedan od članova Organizacionog odbora kolektivne dženaze. Prisjećajući se tog tužnog događaja, koji je tada okupio više od 7.000 vjernika, koji su došli na posljednji ispraćaj šehida Žepča, kazao je kako je tada, prema ocjenama Rijaseta IZ u BiH, ovo bila jedna od najbolje organizovanih kolektivnih dženaza na području BiH, koja će kasnije poslužiti kao primjer dostojanstvenog ispraćaja i ukopa šehida u cijeloj zemlji.

Nažalost, ni nakon 26 godina, Bošnjacima Žepča nije poznata sudbina njihovih sugrađana, porodice Kahriman, Tukić i Šabić, koje su 24. juna pripadnici HVO-a Žepče odveli iz zgrade željezničke stanice u Lovački dom, nakon čega im se gubi svaki trag. Još uvijek se traga i za posmrtnim ostacima Nedžiba ef. Zgrče, Bajre Bašića i Hasana Bešića.  

Advertisement

Osim pojedinačnih slučajeva, ni nakon 26 godina još niko nije odgovarao za zločine i torture HVO-a provedene nad Bošnjacima Žepča tokom juna 1993. godine.

Sa gornjomahalskih šehituka upućen je poziv nadležnim insititucijama i bh pravosuđu da konačno  pokrenu postupak protiv onih koji su planirali i počinili zlodjela nad Bošnjacima Žepča i okoline u junu 1993. godine, među kojima je i devet članova porodica Kahrima, Tukić i Šabić odvedenih iz zgrade željezničke stanice Žepče.

Vjernici su ovom prilikom obišli i Spomen sobu šehida koja je smještena u kući djetinstva književnika Nedžada Ibrišimovića.

R.Ag.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal