Poveži se putem

Kultura

Od 19.04. do 30.04.2019. godine “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka”

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZ ) Preporod Žepče od 19.04. do 30.04.2019. godine u Žepču će se održati  tradiconalna manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“.

Manifestacija će svečano biti otvorena u petak 19.04.2019. godine vjerskim programom pod nazivom „Zikr derviša“. Učesnici u programu bit će derviši tekije Mesudija Kaćuni-Busovača. Gost predavač bit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić. Ovom prilikom proučit će se kelime i tevhid pred duše žepačkih šehida i Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka.

U sklopu navedenog programa  svečano će biti obilježena i mubarek noć  Lejletul-berat za područje Medžlisa Islamske zajednice Žepče. Program i otvaranje manifestacije održat će se  između akšama i jacije u Prečkoj džamiji u Žepču.

Pored „Večeri derviškog zikra„ u sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka bit će upriličena i promocija knjige „Žepče nije Siget” autora  Safeta Derviševića, te promocija dugonajavljivanog prvog štampanog Zbornika radova sa naučnog skupa „Abdulevahab Ilhamija Žepčak –život i djelo“ čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče.

U sklopu programa bit će odigrana i pozorišna predstava „Robijaš“ u režiji Muniba Milenkića,  te upriličena „Večer sevadaha i promocija knjige „Poezija sevdaha” autora prof.dr. Enesa Kujundžića.

Advertisement

Pokrovitelji manifestacije: Federalno ministarstvo kulture i sporta,Ministarstvo za obrazovanje, nauku,kulturu i sport ZDK, Općina Žepče.

Medijski pokrovitelj: Radio Žepče i portal zepce.ba

Tehnički suogranizator: JU Dom kulture Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal