Poveži se putem

Žepče

U Žepču svečano obilježena 27. godišnjica od osnivanja Armije RBiH

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja 15. Aprila, Dana Armije RBiH, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Žepče, u petak 12.04.2019. godine, prigodnim programom je obilježen ovaj značajni datum.

Mirnom šetnjom glavnom žepačkom ulicom, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, te obilaskom Šehidske spomen-sobe, u prisustvu imama MIZ-e Žepče, predstavnika boračkih organizacija, demobilisanih boraca, učenika SMŠ Žepče, političkih predstavnika i građana, simbolično je obilježana 27. godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Njen mandat i zadaci unutar Oružanih snaga RBiH okvirno su definisani Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (čl. 162).

Armija RBiH je nakon Dejtonskog sporazuma definirana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformirana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 1996. godine povodom obilježavanja 1. marta, dana nezavisnosti Republike BiH, odlikovao Armiju RBiH Ordenom slobode.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal