Poveži se putem

Žepče

“Odbrana BiH – Igman 2016”: I u Žepču odata počast šehidima i poginulim borcima

Objavljeno

-

U Memorijalnom centru Kovači otvorena je manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2016”, kojom se je već 16 godinu obilježeno sjećanje na sve šehide i poginule borce BiH i odata im se počast za njihovu neizmjernu ulogu u odbrani BiH od agresorskih snaga.

Predstavnici boračkih organizacija sa područja općine Žepče u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Žepče tom prilikom su danas, 04.08.2016. godine, na centralnom šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali u Žepču, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast i sjetili se svih poginulih boraca Armije RBiH.

Uz uobičajene aktivnosti polaganja cvijeća na spomen-obilježja i mjestima stradanja, kroz programske sadržaje planira se vjerski, kulturno-umjetnički program, sportske aktivnosti i obrazovni sadržaji.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ujedno i predsjednik Organizacionog odobra podsjetio je kako je riječ o 16. po redu manifestaciji kojom se sjeća na sve šehide i poginule borce BiH i odaje im se počast za njihovu neizmjernu ulogu u odbrani BiH od agresorskih snaga.

“Ovim odajemo počast i svim živim braniocima BiH, pripadnicima Oružanih snaga BiH i uz uobičajene aktivnosti polaganje cvijeća i vjerskog programa, ove godine imamo i neke novine. Željeli smo ovu manifestaciju proširiti na teritorij cijele BiH tako je dogovoreno da 4. augusta u 10 sati u svim kantonima, u isto vrijeme, polože cvijeće na glavna šehidska obilježja. Također, ove godine smo vodili računa da obezbijedimo prijevoz za porodice šehidskih boraca i svih kantona i posebno smo uključili Udruženje generala BiH gdje smo zatražili da se uključe svi veterani svih divizija. Mislim da smao uradili dosta napora da ova manifestacija protekne na najboljem nivou”, naglasio je Bukvarević pozivajući sve članove šehida, RVI i sve pripadnike Oružanih snaga BiH da 4. i 5. augusta odaju počast svim braniocima BiH.

Da dani manifestacije ne slave bitku na Igmanu, kako se to ranije smatralo, rekao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo. Dodao je kako je riječ o “danima proslave” budući da se agresorskim jedinicama nije dozvolilo da pokore Sarajevo.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal