Poveži se putem

Žepče

Odličan urod maline na području općine Žepče – Traži se gajba više

Objavljeno

-

Kako je u razgovoru za naš portal rekao Suvad Hadžić, predsjednik Skupštine UP “Proizvođači maline-kooperanti” Žepče, od 2001. godine kada je započeo projekat uzgoja i otkupa maline na našoj općini pa sve do danas, 2015. će biti, po svemu sudeći, godina sa najboljom klimom, prinosima, kvalitetom maline, a i otkupnom cijenom.

Najniža garantovana, akontativna, cijena svih sorti malina za ovu godinu iznosi 3,30 KM, a uz kantonalne poticaje u visini premije od 0,20 KM po kilogramu i paušalnu naknadu u vrijednosti od 5% na kompletan iznos, uz povrat PDV-a, otkupna cijena u samom startu doseže 3,60 KM.

Prosječni prinosi na našem području su 1,5t, tako da je, ukoliko se ubere 1 t – 1,5 t, zarada između 3.500 i 5.400 KM, čime se ne može pohvaliti ni jedna druga poljoprivredna grana proizvodnje.

“UP “Proizvođači maline-kooperanti” Žepče i firma Natural food trenutno imaju oko 700 potpisanih ugovora sa malinarima sa područja općine Žepče, te dijela općina Maglaj, Zavidovići, Tešanj i Zenica, te ako se trend otkupa nastavi ovim tempom do kraja sezone, očekuje se rekordan otkup od 600 do 700 t, a sa ostalim manjim otkupljivačima, ukupno bi se moglo otkupiti oko 1.000 t maline.”, rekao je Hadžić.

Ukoliko ne dođe do nekih značajnijih klimatskih promjena i nekih nepredviđenih okolnosti, ove godine bi se mogla tražiti i “gajba više”.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal