Poveži se putem

Žepče

Održan drugi sastanak BEAR tima Tima lanca vrijednosti jagodičastog voća

Objavljeno

-

Drugi sastanak BEAR Tima lanca vrijednosti jagodičastog voća održan je u srijedu, 4. februara 2015. godine, u Žepču, a sastanku je prisustvovalo 20 članova Tima kojeg čine predstavnici javnog i privatnog sektora, predstavnici zadruga, udruženja, proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u BEAR regiji (Tešanj, Teslić i Žepče), navodi se na internet stranici Razvojne agencije Žepče.

Domaćin sastanka bila je Razvojna agencija Žepče (RAŽ), a sastankom je moderirala Marijana Zovko, menadžerica za ruralni razvoj i poljoprivredu u RAŽ-u. Na sastanku je bila prisutna Ljiljana Dunjić, savjetnica programa “Prolocal” za razvoj lanca vrijednosti u poljoprivrednom sektoru. Tema sastanka je, između ostalog, bila izrada Plana aktivnosti BEAR Tima lanca vrijednosti jagodičastog voća za 2015.godinu.

Planom su predviđene brojne aktivnosti koje treba da doprinesu promociji BEAR regije kao područja koje je prepoznatljivo po uzgoju jagodičastog voća, prvenstveno malina. Naglašeno je da BEAR Tim lanca vrijednosti jagodičastog voća mora intenzivnije raditi na promociji svojih aktivnosti te postati prepoznatljiva i respektabilna grupa koja će intenzivno raditi na uspostavljanju bolje suradnje s vlastima i donatorima, privlačenju investicija; uspostavljanju bolje suradnje s vlastima i donatorima; poboljšanju tehnologije i standarda proizvodnje te utjecati na umrežavanje poljoprivrednih proizvođača, a sve u cilju jačanja lanca vrijednosti sektora jagodičastog voća ove regije.

Razmatrano je pitanje odabira trenera za mlade agronome koji bi nakon toga provodili obuku farmera, potom je razmatran odabir imena za BEAR tim u predmetnom području. Radi lakše i brže realizacije navedenih aktivnosti,formirani su podtimovi za provedbu navedenih pravaca djelovanja BEAR Tima lanca vrijednosti jagodičastog voća.

Već na narednom sastanku koji će se održati 12. 03. 2015. godine u Tešnju, podtimovi će prezentirati konkretne korake koje planiraju poduzeti u 2015. Voditelji timova su direktori lokalnih razvojnih agencija i odsjeka za razvoj Ismar Alagić (pristup kapitalu kroz komunikaciju sa vlastima i međunarodnim organizacijama), Dragan Mišić (tehnologije i proizvodnja) i Branka Janko (promocija i plasman).

Advertisement

BEAR Tim lanca vrijednosti jagodičastog voća osnovan je u Tesliću, 13. siječnja 2015. godine, na inicijativu razvojnih agencija iz Tešnja i Žepča te općine Teslić, a u saradnji sa Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, GIZ.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal