Poveži se putem

Religija

Održana prva tematska radionica OMS-a Žepče u sklopu SID projekta „Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“

Objavljeno

-

U srijedu, 31.10.2018. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama crkve sv. Ante Padovanskog je održana prva u nizu edukativnih radionica za grupu žena vjernica. Iste djeluju kao aktivistice Odbora za međureligijsku saradnju/suradnju Žepče.

OMS Žepče implementira drugi projekat u sklopu SID aktivnosti (Strengthening interreligious dialog-Jačanja međureligijskog dijaloga), a to je „Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“. Aktivnost se realizira u saradnji sa Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini i CRS-om (Catholic Relief Services).

Radionici su prisustvovale aktivistice Odbora te predsjedavajući Odbora Džafer ef. Gračić i vlč. Predrag Stojčević koji su se u uvodnom dijelu obratili porukom kako nas različitosti ne bi trebale razdvajati, to su jedinstvene spone među ljudima koje nas dodatno obogaćuju. Svi smo mi pritoke koje idu sa jednog Izvora i da bez obzira što živimo u društvu koje potencira isticanje razlika i različitosti, mi trebamo raditi na spajanju onoga što nam je zajedničko.
 
U nastavku je razgovarano na temu „Poštivanje drugog i drugačijeg„ akcentirajući primjer pape Ivana Pavla II koji je uvijek oko sebe sakupljao ljude različitih uvjerenje i vjerovanja. Dokaz za to je susret 70 predstavnika monoteističkih religija 1986. godine u gradu Asizu. Sa tog mjesta upućena je važna poruka, a to je da mir put svih ljudi dobre volje. Unaprjeđenje mira kao i poboljšanje međureligijskog dijaloga dugoročan je proces, ali nije nemoguć i neizvediv.

Izet ef. Čamdžić u jednom od svojih obraćanje kaže da je u samoj suštini ovog svijeta je različitost. Tu sveprožimajuću različitost shvatamo kao Božiju mudrost, milost i nepromjenjljivi stvaralački zakon kojim se obogaćuje i dinamizira ukupno postojanje. Vjerska različitost podrazumijeva saradnju u dobru.

Cilj ovog projekta jeste jačanje međureligijskog dijaloga, prvenstveno, među ženama a onda i afirmisanje žena vjernica u društvu kao društveno korisnih i aktivnih članica, bez obzira na rasu, dob, vjeru, naciju i ekonomsku ili društvenu ljestvicu u društvu. Želimo još više potaknuti na činjenje dobročinstva koje propisuju monoteističke religije, prema svim ljudima.

Advertisement

-“Sve zainteresovane aktivistice su dobrodošle na naše radionice” – poručili su iz OMS Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal