Poveži se putem

Religija

OMS Žepču upriličio okrugli sto na temu: “Šta je zajedničko kod monoteističkih religija?”

Objavljeno

-

Jučer je u poslijepodnevnim satima, u ispunjenoj sali Općinskog vijeća Žepče održan okrugli sto na temu „Šta je zajdničko kod monoteističkih religija?“ Isti je organizovao Odbor za međureligijsku saradnju Žepče uz podršku Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i Catholic Relief Service.

Ovo je druga aktivnost koju Odbor implementira u sklopu projekta „Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“. Odbori kao podružnice MRV-a realizuju krovni projekat za žene i mlade, a to je „Jačanje međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini“.

Diskusiji je prisustvovalo nešto više od trideset aktivistica OMS-a Žepče. Ovoga puta našim druženjima priključile su se i nove aktivistice što nam pričinjava posebnu radost. Imali smo iznimnu čast i zadovoljstvo ugostiti predstavnike State Departmenta i Biroa za stabilizaciju i sprječavanje konflikta koji su iskazali htijenje da nazoče jednoj od radionica Odbora.

Na samom početku, u ime Odbora obratila Anesa Džinić-Odobašić, jedan od sekretara i prisutne upoznala o načinu rada Odbora i svim dosadašnjim realizovanim projektima i aktivnostima.

Na pomenutu temu svoje viđenje i zapažanja izlagale su profesorica islamske vjeronauke, Munevera Ridžal, profesorica katoličkog vjeronauka, časna sestra Slavica Tubak te učenica drugog razreda Gimanzije „Rizah Odžečkić“ i Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić, Tamara Živković.

U uvodnom dijelu prisutne su upoznale o porijeklu monoteizma, potrebi njegovog nastanka, o načinima pronošenja vjerovanja u Jednog Boga te da su sve religije sotirološke što znači da uče o spasenju.

Advertisement

U nastavku je bilo govora o vjerovanju u Jednog Boga i Božansku objavu, ista Nevidljiva bića, u Vječni svijet, u Poslanike ili Proroke koji su bili prenositelji Božanske Objave, kao i  vjerovanje u ljudsku odgovornost, posljedice dobrih i loših dijela, moralna učenja i druge vrijednosti kao što su ljubav, mir i pravda. Profesorica Munevera pojašnjava da moralnost zauzima značajno mjesto u svim monoteističkim religijama. Dobro i zlo monoteističke religije utvrđuju na osnovu vjerskih tekstova tako da se moralne norme ne mijenjaju vremenom na osnovu naših hirova i kulturne prihvatljivosti. Grijesi kao što su laž, krađa, ubistvo, blud, kocka, pronevjera, licemjerstvo, oholst, bludnost, škrtost sve monoteističke religije tretiraju isto.

Časna sestra Slavica Tubak  naglasila da su teme bile bazirane na zajedničkim poveznicama, a to je da Božija mudrost upravlja cijelom poviješću, te je podvukla da bi se svi zajedno trebali više usredotočiti na naše sličnosti umjesto na razlike.

Najmlađa govornica Tamara akcentira da smo svakako svjesni  i  naših  razlika, ali  u  svemu  tome, (zajedništvu  i  razlikama ) trebamo pokušati  shvatiti  da  je  ono  glavno  i  jedino, a  to  je  jedan  Bog,   zajedničko  svima  na  ovom  svijetu  bez  obzira  na  pripadnosti, vjerovanja  i  ubjeđenja. Svoje izlaganje završava porukom: „Potrudimo  se  da  naše  razlike  ne  budu  povod  za  mržnju  i  omalovažavanje, već  naprotiv, da  se  u  tim razlikama  pokažemo  dostojni  ljubavi  Božije poštujući u  svakome  ono  što  je  Bog  stvorio,  a to je ČOVJEK!!!“

MIR JE NAŠ PUT

(Anesa Džinić Odobašić)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal