Poveži se putem

Žepče

OO SDP Žepče pokrenula kampanju “Neka državni praznik za naše učenike ne bude samo neradni dan”

Objavljeno

-

Povodom nastupajućeg 25. novembra – Dana državnosti BiH i jedne ustaljene forme koja godinama degradira ovaj državni praznik, u žepačkom SDP-u su pokrenuli kampanju “Neka državni praznik za naše učenike ne bude samo neradni dan”, gdje pozivaju direktore, nastavnike i učenike da posredstvom patriotskih motiva unesu inovativnost u obilježavanje ovog praznika i na taj način djeci – učenicima, ali i svim građanima, ukažu na važnost i značaj državnih praznika.

U nastavku pročitajte dopis kampanje “Neka državni praznik za naše učenike ne bude samo neradni dan”.

U ponedjeljak, 25. novembra je Dan državnosti BiH, a u petak, 22.11.2019. u 14:00 sati će se prema Odluci Kolegija Općinskog vijeća Žepče održati svečana akademija povodom Dana državnosti BiH.

Odmah na početku kompletnom menadžmentu Vaše škole, svim zaposlenima, djeci i roditeljima želimo čestitati Dan državnosti BiH, uz želju da stanje u općini Žepče i u našoj domovini  krene putem kolektivnog društvenog ozdravljenja i ekonomskog prosperiteta.

Godinama unazad se kod naših učenika, ali i kod odraslih osoba, nesvjesno kreira jedno stereotipno mišljenje da je državni praznik samo neradni dan i ništa više.

Nažalost, kao produkt jednog takvog stanja je odsustvo naše kolektivne svijesti o važnosti njegovanja ljubavi prema domovini, a obrazovanje kao generator kreiranja percepcije naše djece je u dobrom dijelu saučesnik u tome.

Svake godine prilikom organizovanja centralne svečane akademije povodom Dana državnosti i nezavisnosti BiH imamo fijasko u kino – sali J.U.“Dom kulture“ Žepče, imamo formu bez duše kojoj prisustvuju samo “profesionalci”.

Advertisement

Neka obilježavanje Dana državnosti BiH ove godine bude posebno za sve učenike i nastavnike i neka 2019. bude godina početka rušenja stereotipnih antidomovinskih razmišljanja kod naše djece i učenika,  

Umjesto jutarnjeg zvona intonirajmo himnu BiH, a nakon toga u svim školama umjesto prvog predmetnog časa neka se održi historijski čas o važnosti domovine.

Neka cjelodnevni boravak naše djece bude u znaku Dana državnosti, neka bude svečano i veselo, nagradimo naše učenike, počastimo ih, učinimo sve da učenici – naša djeca svaki naredni 25. Novembar ili 1. Mart očekuju sa nestrpljenjem.  

Pozivamo Vas da već od idućeg državnog praznika u operativne planove aktivnosti osnovnih i srednjih škola predvidite manifestaciju “Sedmica domovine”, odnosno da kompletna radna sedmica bude prožeta patriotskim motivima: druženjima, kvizovima, izletima, tematskim ekskurzijama, radionicama, društveno – korisnim radom, volonterizmom,  debatama i drugim prikladnim aktivnostima.

Sve učenike, njihove roditelje, učitelje, razrednike, kao i kompletno nastavno osoblje i građane pozivamo da u petak, 22.11.2019. godine u 14:00 sati duh patriotizma i ljubavi prema domovini zajednički prenesemo u kino – salu J.U.“Dom kulture“ Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal