Poveži se putem

Žepče

U Žepču upriličen okrugli sto na temu “Nasilje u porodici”

Objavljeno

-

Generalna skupština UN 1999. godine proglasila je 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. U mjesecu novembru obilježava se 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom sinoć je u sali OV Žepče, a u organizaciji Foruma žena OO SDP BiH Žepče, upriličen okrugli sto na temu “Nasilje u porodici “.

Uvodničar u temu bila je socijalna radnica Ševala Muslić.

Skupu je prisustvovalo 40- ak naših sugrađanki i sugrađana, te delegacija Foruma žena OO SDP BiH Žavidovići koju je predvodila gospođa Senija Gušo.

Kako je istakla u svojoj uvodnoj riječi predsjednica Foruma žena OO SDP BiH Žepče Vildana Stanišić, posebno je raduje činjenica da su sinoćnjem skupu prisustvovali naši sugrađani i sugrađanke različitih nacionalnih i stranačkih pripadnosti, što prije nije bio slučaj.

-“Iako se mi u Forumu žena bavimo uglavnom temama koje se tiču svih nas, našim skupovima su do sada prisustvovali isključivo članovi SDP-a. Evo, večeras je ta praksa prekinuta i to me veoma raduje” – istakla je Stanišić.

Advertisement

Uvodničarka Ševala Muslić je potom otvorila debatu na temu nasilja i u svom iscrpnom govoru prisutnima detaljno objasnila definiciju nasilja i forme nasilja. Potom je iznijela strateške podatke o nasilju u državi i navela razloge za nasilničko ponašanje. Gospođa Muslić je takođe govorila ko su nasilnici i gdje se naročito ispoljava nasilje, a svoje izlaganje je završila pojasnivši kako se zaštititi od nasilja i ko je u obavezi da prijavi nasilje.

Načelnik PU Žepče Vladimir Jozinović svoje izlaganje je započeo podatkom da je nakon 2013. god. broj prijava nasilja bio u porastu, ali da je sad ponovo u padu. Tako je u mjesecu oktobru na području ZDK prijavljen 21 slučaj nasilja, od toga 50% u Zenici, dok je na području općine Žepče u toku ove godine do sada prijavljeno 6 slučajeva nasilja, te je zabilježeno 60 slučajeva razvoda brakova.

Kako je rekao načelnik Jozinović, posljedice složenih političkih prilika dovode do velikog broja razvoda i suicida. Značajnu ulogu u nasilju igra i genetika, te nasilnik proizvodi nasilnika. U 60-70% slučajeva žene su žrtve nasilja, a ima slučajeva gdje su roditelji, braća i sestre nasilnici, ali i žrtve. Gospodin Jozinović je takođe u svom govoru istakao da PU Žepče ima dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja, te sa Organizacijom “Medika “u Zenici, mada Općina Žepče nije potpisala sporazum sa ovom organizacijom.

Na pitanje prisutnih koja je najčešća mjera koja se preduzima u slučaju nasilja, Jozinović je odgovorio da je to zabrana pristupa nasilnika žrtvi.

Elvis Botić, vijećnik SDP-a u OV Žepče, predložio je da se Općina Žepče inkluzira, te uveže sa zeničkom organizacijom “Medika”.

Amira Mehmedović, sekretarica Medžlisa IZ Žepče, govorila je o nasilju sa aspekta vjere, te je citirala dio sure “Nahl” i naglasila da IZ u Žepču takođe puno radi na temi suzbijanja nasilja posebno sa ženam.

Husejn Softić, policajac u penziji, govorio je o svojim iskustvima gdje je iznio slučaj u kojem je muškarac koji se njemu obratio za pomoć bio žrtva nasilja od strane svoje supruge. Softić je takođe predložio bolju saradnju policije sa građanima.

Advertisement

O internetskom nasilju govorila je Zemira Mujičić, predsjednica KUD-a “Slovo o Žepču”. Kazala je kako se problemi u kući uglavnom rješavaju preko djece, te da djeca trebaju što više da se uključuju u kulturno-sportske aktivnosti i tako se sklone sa ulice i manje vremena provode na internetu koji zna biti jako opasan, posebno za maloljetnike.

Na kraju okruglog stola, predsjednica Foruma žena OO SDP BiH Žepče Vildana Stanišić se još jednom zahvalila svima na prisustvu i učešću u debati i sve prisutne pozvala na druženje uz kolače i osvježavajuće napitke u prostorijama SDP-a u Žepču.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal