Poveži se putem

Žepče

Potpisan ugovor o prodaji zemljišta za izgradnju zgrade Općinskog suda Žepče

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko i ministar za upravu i pravosuđe Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić su danas, 20.11.2019. godine, potpisali Ugovor o kupoprodaji zemljišta za potrebe izgradnje zgrade Općinskog suda u Žepču.

Potpisivanju Ugovora prethodilo je potpisivanje Protokola o načinu uređenja međusobnih odnosa u vezi kupoprodaje zemljišta. Prema potpisanom Protokolu, Općina Žepče će kao vlastiti doprinos projektu izgradnje zgrade Općinskog suda u Žepču, po završenoj izgradnji, a prije početka upotrebe nove zgrade suda, preuzeti nabavku i finansiranje vanjskog uređenja u vrijednosti kupoprodajnog ugovora, odnosno u iznosu od 23.280,00 KM.

Potpisivanju današnjeg ugovora prisustvovala je i tajnica Ministarstva za upravu i pravosuđe ZDK Ružica Jukić-Ezgeta.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora je prethodila parcijalna izmjenu Regulacionog plana i formiranje urbanističko- građevinske parcele za gradnju. Dodjela općinskog zemljišta i potpisivanje današnjeg ugovora je drugi korak projekta. Prema planu aktivnosti do kraja ove godine, bit će osiguran projekat i potrebna odobrenja za gradnju, a sama izgradnja će krenuti u sedmom mjesecu 2020. godine.

Nova zgrada Općinskog suda Žepče će se graditi između objekata Srednje mješovite škole “Žepče” i Centra za socijalni rad, u okviru druge faze projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH” koji implementira Visoko sudbeno tužiteljsko vijeće BiH s ciljem unapređenja efikasnosti pravosuđa, uključujući modernizaciju i rekonstrukciju zgrada pravosudnih institucija. Izradu projektne dokumentacije finansira švedska vlada, dok bi sama izgradnja trebala biti finansirana sredstvima iz fondova Evropske unije.

„Raduje me što smo sve bliže početku izgradnje objekta koji će omogućiti bolji smještaj i uvjete za rad Općinskog suda u Žepču. Ovaj kapitalni projekat je primjer dobre saradnje između Općine i Kantona”, kazao je Nikolić, zahvalivši se svima koji sudjeluju u projektu, a posebno donatorima – Vladi Švedske koja finansira izradu projektne dokumentacije i Evropskoj uniji koja najvećim dijelom finansira izgradnju zgrade.

Advertisement

Općinski načelnik je naveo kako Općina Žepče podržava razvoj infrastrukture i izgradnju novih objekata, te da će i dalje sarađivati u izgradnji suda. Osim dodjele zemljišta i vanjskog uređenja nakon izgradnje, općinska uprava će nastaviti pružati administrativnu i drugu potrebnu podršku.

 

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal