Poveži se putem

Žepče

Fatići kod Begovog Hana: Roditelji osnovaca zabranili djeci odlazak u školu

Objavljeno

-

Roditelji osnovaca iz sela Fatići odlučili su da zabrane odlazak u školu svojoj djeci, sve dok im nadležne vlasti ne obezbjede đački kombi, odnosno prevoz do osnovne škole u Begovom Hanu.

Novinari su već počeli da dolaze u Fatiće, selo iznad Begovog Hana, nakon što se danas nijedno dijete iz ovog sela nije pojavilo u Osnovnoj školi „Begov Han“. Roditelji smatraju da i njihova djeca imaju pravo na prevoz, kao što je to uobičajena praksa i za druge osnovce na području opštine Žepče.

– Obraćali smo se svima. Djeci ne damo da idu u školu, dok se ovo ne riješi, vozili smo ih autom i traktorima. Dosta je toga. Slali smo zahtjeve svima ali nema odgovora. Moji Semir i Selvir i još devetoro djece neće ići u školu, dok se ovo ne riješi – kaže Suvad Odobašić, jedan od roditelja.

Suvad Odobašić
Suvad Odobašić

Dodatni problem je što su zadnjih mjeseci intezivirani napadi vukova na pse, pa roditelji strahuju da bi njihova djeca u neosvijetljenom dijelu puta mogla biti izložena riziku.

– Već godinama se borimo da naša djeca dobiju zasluženi prevoz, ali to se desilo samo jednom pred izbore i nikada više. Obraćali smo se direktoru škole, predsjedniku Mjesne zajednice, ali prevoza za našu djecu još nema. Nije nam u interesu da naša djeca izostaju sa nastave, ali prinuđeni smo da ovako reagujemo. Nemamo drugog izbora – objašnjava Selma Memčić, majka prvačića koji takođe danas nije otišao u školu.

Elvis Zgrčo je svojim automobilom djecu prevozio do škole, a kada je bio kući osnovce je traktorom vozio Safet Memčić.

Advertisement

– Upalim traktor u pet sati naveče, potrpam ih u prikolicu i pravac Fatići iz Begovog Hana, ali to nije rješenje. Žao mi je što djeca nemaju prevoz – kazuje Safet Memčić (69) čiji unuk je iz Fatića pješačio do škole i natrag.

Safet Memčić
Safet Memčić

Salih Odobašić, član Vijeća Mjesne zajednice Begov Han, kaže da je pismeni zahtjev školi upućen ove godine i nije mu jasno zbog čega djeca nemaju organizovan prevoz do škole.

Salih Odobašić
Salih Odobašić

Dio puta od Begovog Hana do Fatića je asfaltiran, a zanimljivo je da djeca iz susjedne Branošice, također nemaju organizovan prevoz do škole. Neizvjesno je i kako i kada će problem sa prevozom učenika biti riješen.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal