Poveži se putem

Žepče

Općina Žepče među najbolje rangiranim  lokalnim zajednicama MEG projekta

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko primio je priznanje za ostvarene rezultate u okviru Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG faza 2 koji se provodi u 31 općini /gradu iz Bosne i Hercegovine. Dodjeli priznanja prisustvovali su predsjedavajući OV Žepče Edin Šišić i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

U ukupnom ostvarenom rezultatu zajedno su sudjelovali općinska administracija, vijećnici OV Žepče, i JP Komunalno Žepče zajedno sa Razvojnom agencijom Žepče kao MEG koordinatorom cjelokupnog procesa

Na konferenciji koja je održana 13.12.2023. godine u Sarajevu pored općine Žepče priznanja su primili Prnjavor i Prijedor u kategoriji iskusnijih JLS na MEG projektu, te Ilijaš, Laktaši, Šamac, Trebinje i Orašje u kategoriji novih JLS. Ove lokalne samouprave ostvarile su pravo na financijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša tijekom 2023. godine, u ukupnom iznosu od 1.030.000 dolara. MEG projekt pokrenut je 2016. godine kojeg zajednički financiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Općina Žepče je uključena od samoga početka i ovo je treća nagrada za općinu Žepče u okviru MEG projekta..

„Uz pomoć projekta MEG 2, postali smo otvoreniji i spremniji da se suočimo sa novim izazovima na putu europskih integracija, da budemo spremni da učimo i rastemo, te da smo otvoreni za nove ideje i perspektive. Sve ovo nam pomaže da postanemo bolja lokalna zajednica koja zna prepoznati svoje snage, kao i slabosti, raditi na vlastitim reformama, prilagoditi se i uskladiti rad općinske uprave s europskim standardima i vrijednostima. Biti otvoren za promjene i spreman za učenje novih stvari može nas dovesti do novih spoznaja i boljih rezultata a sve to do postizanja naših ciljeva i na tome smo zahvalni cijelom timu MEG 2 projekta“, naglasio je Mato Zovko.

MEG projekt u BiH  omogućava potpuno razumijevanje i prihvaćanje novih trendova i praksi u radu lokalne uprave, poput efikasnijeg funkcioniranja skupštine/vijeća, veće transparentnosti i odgovornosti lokalnih uprava, jednostavnijeg sudjelovanja  građana i građanki u procesu donošenja odluka, kao i generalnom povećanju efikasnosti i efektivnosti rada lokalnih uprava. Sve ove prakse doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i građanki.

„ Jedna od važnih alata u komunikaciji između lokalnih uprava i građana i građanki je online alat eCitizen (www.ecitizen.ba) koji je uveden i u općini Žepče s ciljem da građani na transparentniji način pristupe različitim uslugama i informacijama putem interneta. E-citizen platforma je posebno korisna jer omogućuje građanima da direktno komuniciraju s načelnikom i izabranim vijećnicima kao i da bez fizičkog odlaska u općinu dobiju informacije od općinske administracije iz svih područja njihove nadležnosti“, kazala je Branka Janko, direktorica RAŽ-a i MEG koordinatorica za općinu Žepče. Pozvala je građane da se više uključe u njeno korištenje  i najavila da će se u narednom periodu raditi na digitalizaciji administrativnih usluga općine Žepče. Na ovaj način Općina Žepče prati trendove modernizacije javne uprave u BIH,  a koji se zahtijevaju od strane EU.

Općina Žepče

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal