Poveži se putem

Žepče

Otpočela implementacija projekta “NašaOsnaŽENA zajednica”

Objavljeno

-

Udruga žena „Prva“ Žepče otpočela je s implementacijom projekta pod nazivom „NašaOsnaŽENA zajednica“ koji se provodi u saradnji sa Mjesnom zajednicom Vinište. Projekat je podržan u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg zajedno finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a implementira UNDP BiH.

Cilj projekta je doprinijeti izgradnji rodno osviještene i socijalno inkluzivne mjesne zajednice koja je osnažena da stvori bolji život kroz uspostavu partnerstva s javnim, privatnim i civilnim sektorom u interesu svojih aktivnih stanovnika.

Specifični ciljevi projekta su unaprijediti postojeće prakse i zagovaračke aktivnosti Vijeća MZ Vinište kroz edukativne programe za jačanje kapaciteta članova i uključivanje u procese odlučivanja prethodno osnaženih socijalno isključenih građana, i poboljšati uvjete za povećan broj društvenih aktivnosti kod lokalnog stanovništva kroz pokretanje akciju građanskog volonterizma na uređenju društvenog doma i primjenu CLLD alata u radu Vijeća MZ Vinište .

U okviru projekta uredit će se prostorije Društvenog doma, koje su namijenjene radu Vijeća MZ, a koje će se koristiti i za druge sadržaje od interesa za mještane ove mjesne zajednice, posebno socijalno isključenih kategorija. Također je projektom planirana edukacija članova Vijeća MZ Vinište, kao i odabranih predstavnika civilnog društva, i ostalih zainteresiranih aktera za stjecanje znanja i vještina koje će im omogućiti planiranje i učinkovitu provedbu lokalnog razvoja vođenog zajednicom.

Projekat će se realizirati u narednih 10 mjeseci.

Advertisement

Općina Žepče je jedna od trinaest općina u Bosni i Hercegovini koja je, na osnovu složenog i zahtjevnog procesa prijave i selekcije na javni poziv, izabrana da sudjeluje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH“. U projekat je uključeno 6 mjesnih zajednica: Ciglane, Zenički put, Orahovica, Gornja Ozimica, Bistrica i Vinište. U projektu sudjeluje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinica lokalne samouprave širom zemlje.

Udruga žena „ Prva“ Žepče osnovana je krajem 2016. godine i zagovara primjenu 4 principa u lokalnim zajednicama: Promjena, Razvoj, Vizija, i Aktivizam.Namjera Udruge je da kroz svoje djelovanje stvori aktivne i društveno odgovorne građanke i građane koji zagovaraju promjene koje donose blagostanje i prosperitet zajednici i njenim stanovnicima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal