Poveži se putem

ZDK

Pala Vlada: Skupština ZDK smijenila premijerku Amru Mehmedić i Vladu ZDK

Objavljeno

-

Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je na današnjem hitnom zasjedanju smjenu Kantonalne vlade, koju je od decembra prošle godine vodila premijerka Amra Mehmedić iz Bosanskohercegovačke inicijativa – Kasumović Fuad.

Zastupnici su, prethodno, prošle srijede izglasali nepovjerenje Vladi, a nakon današnje smjene nova parlamentarna većina koju predvodi Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Naša stranka te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Amela Granić i Alen Kapković, u narednom će periodu imenovati novu Vladu.

Novu će vladu predvoditi kadar SDA pa ta stranka u narednim danima treba imenovati mandatara.

Kako je objasnio predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, premijerka Amra Mehmedić, nakon prošlosedmičnog izglasavanja nepovjerenja, nije prihvatila poziv nove skupštinske većine te nije podnijela ostavku, a što je bilo neophodno za nastavak procedure promjene vlasti u tom kantonu.

Skupština ZDK, na prijedlog zastupnika nove većine, bila je prinuđena da zakaže novu hitnu sjednicu te danas i razriješi dužnosti premijerku Mehmedić i njenu vladu.

Zastupnici su, osim smjene Vlade ZDK, a na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gorana Bulajića, izglasali novi zaključak kojim detaljnije precizira prošlosedmični zaključak te se osigurava da smijenjena vlada, ustanove i poduzeća kojima je osnivač ZDK u narednom periodu ne preuzimaju nove financijske obaveze i ne vrše nova zapošljavanja.

Advertisement

U nastavku današnje hitne sjednice, a sve u formi prijedloga, bit će razmatrane još tri tačke dnevnog reda: Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Kluba Bošnjaka 9. saziva SZDK; Odluka o dopuni Poslovnika SZDK, predlagača Amele Granić, zastupnice u SZDK te Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija SZDK.

fena

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal