Poveži se putem

Žepče

Pedološka laboratorija UPIP-a Žepče izvršila 1000 analiza kvaliteta zemljišta

Objavljeno

-

U pedološkoj laboratoriji Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP Žepče) izvršeno je 1000 analiza kvaliteta zemljišta. Pedološka laboratorija UPIP-a Žepče počela je sa radom u novembru 2008. godine i u nešto više od 8 godina svoga rada pružila je usluge za 1000 poljoprivrednih proizvođača iz cijele BiH.

“Izuzetno nam je drago naglasiti da se svijest poljoprivrednih proizvođača uveliko povećala u pogledu korištenja gnojiva od početka rada ove laboratorije. Naime, prvih godina rada laboratorija većina poljoprivrednika je vršila analizu plodnosti tla, samo prilikom apliciranja za različite vrste poticaja, jer je to bio sastavni dio neophodne dokumentacije, dok je u zadnjih 5 godine evidentan napredak u tom pogledu. Danas poljoprivredni proizvođači prilikom zasnivanja novih nasada prvo rade analizu plodnosti tla, pa tek onda idu u podizanje nasada i korištenje gnojiva. Na ovaj način racionalnije se koriste gnojiva, čime se smanjuje opterećenje zemljišta i troškovi proizvodnje kod poljoprivrednika” – sa zadovoljstvom ističu u pedološkoj laboratoriji UPIP-a Žepče.

U laboratoriji se vrše fizičko-hemijske analize zemljišta, određuje se pH vrijednost, količina humusa, osnovni elementi, određivanje lako pristupačnog fosfora i kalija i količina kalcij-karbonata, određivanje mehaničkog sastava tla.

Također, kao sastavni dio analize plodnosti tla daje se i preporuka gnojidbe analiziranog zemljišta sukladno kulturi koja se namjerava uzgajati na danoj parceli. Ovlaštenje za rad pedološke laboratorije dalo je Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a trenutno je u proceduri redovni postupak produženje ovlaštenja koji se obnavlja svake tri godine.

Pedološka laboratorija UPIP-a Žepče je uspostavljena u okviru projekta „Uspostava Agroinkubatora Žepče“ s ciljem  lakšeg pristupa i manjih troškova za poljoprivredne proizvođače za vršenje kontrole plodnosti tla.

Advertisement

Također, stalno na usluzi im je i stručno savjetodavna poljoprivredna služba koja radi na organiziranju i praćenju proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal