Poveži se putem

Žepče

Foto: Performansom “Sjećanje na Srebrenicu” Žepčaci odali počast žrtvama genocida

Objavljeno

-

U organizaciji Udrženja “Spektar”, uz pomoć MIZ Žepče, Asocijacije žena MIZ Žepče, JU Dom kulture Žepče, Asocijacije “Fatma”, kao i velikog broja žepačkih djevojaka i mladića, danas je u Žepču održan performans pod nazivom “Sjećanje na Srebrenicu”.

Već tradicionalno se u Žepču svakog 11. jula mimohodom – tihom šetnjom od Ferhat-pašine džamije do šehidskog mezarja Gornja Mahala, te učenjem fatihe i minutom šutnje, obilježava ovaj najtužniji dan u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Ove godine, Udruženje “Spektar” je nakon mimohoda upriličilo i performans na platou žepačkog Doma kulture.

Izradom i instalacijom velikog “Cvijeta Srebrenice”, te dječijim tabutom postavljenim na platou i okruženim sa 11 djevojaka, simbolizujući bol i tugu srebreničkih majki, te podjelom simboličnih cvjetova Srebrenice, organizatori su dočekali sugrađane, i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine započeli današnji performans.

Ispred ogranizatora, prigodnim riječima, prisutnim se obratila Dijana Smajlović, jedna od koordinatorica projekta.

-“Ostavimo u amanet budućim naraštajima sjećanje na srebreničke žrtve, da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikom ne ponovi Srebrenica!” – između ostalog poručila je koordinatorica Smajlović.

Advertisement

Nakon toga je uslijedilo intoniranje “Srebreničkog inferna” u toku kojeg su prisutni, svako na svoj način, odali počast žrtvama genocida.
Za vrijeme trajanja Inferna, jedanaest djevojaka je položilo specijalno izrađene “Cvjetove Srebrenice” na dječiji tabut.

Tako su i ove godine Žepčanke i Žepčaci obilježili 11. juli, Dan žalosti i sjećanja na srebrenički genocid.

Udruženje “Spektar” se zahvaljuje svima koji su pomogli realizaciju “Sjećanja na Srebrenicu”, a posebno preduzećima Velbos i ElchyTex, kao i MIZ Žepče, Asocijaciji žena MIZ Žepče, Asocijaciji “Fatma”, KUD “Slovo o Žepču”, te sugrađanima Suadi i Esadu Maglić, kao i Safidi Bilalović i Satki Morankić koji su svojim kreacijama dali veliki doprinos pri realizaciji ovog projekta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal