Poveži se putem

Žepče

Pješače tri kilometra šumom do škole

Objavljeno

-

Mještani zaselaka Fatići i Branošica u Mjesnoj zajednici Begov Han u Žepču već se godinama suočavaju sa problemom prijevoza učenika do Osnovne škole “Begov Han” .

Rizično kretanje

Jedanaestero djece svakog dana strmim šumskim putem, punim neizvjesnosti i straha, ide po znanje u školu u Begovom Hanu. Naselja su od škole udaljena tri kilometra, dva manje od propisane zakonske norme, prema kojoj je Kantonalno ministarstvo dužno snositi troškove prijevoza učenika.

Mještani su posebno ogorčeni, jer znaju da na području općine postoje naselja koja ne ispunjavaju zakonske propise, a osiguran im je prijevoz za djecu do škole. U toku posljednjeg mjeseca, u selu su vukovi ubili jednog psa pa se strah uvukao među roditelje i djecu.

– Devetero djece ide u drugu smjenu, koja traje do 17 sati. Tim putem je rizično kretati se i odraslima, a ne djeci – kaže Selma Memčić, koja svakog dana u školu prati svog prvačića.

Ogorčeni roditelji kažu da, ako se nadležni ponovo ogluše na njihove molbe i ništa ne učine u roku od 15 dana, djecu neće više slati u školu.

Advertisement

Sistemsko rješenje

Direktor OŠ „Begov Han“ Nevres Memčić kaže da je upoznat s ovim problemom i da je u nekoliko navrata razgovarao s roditeljima, ali ističe kako se stvari moraju postaviti sistemski. U ovom slučaju, prvo je potrebno riješiti problem putne infrastrukture, a posebno zimskog održavanja, kako bi škola, onda, tražila saglasnost od nadležnog ministarstva za prijevoz.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal