Poveži se putem

Žepče

Završen projekt deminiranja na području Debelo Brdo – Vrbica

Objavljeno

-

Program humanitarnog razoružanja Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini (NPA) je na području općine Žepče na lokalitetu Debelo Brdo i Vrbica provodio protuminske aktivnosti u periodu mart-novembar 2019. godine, pod nazivom „MSP Debelo Brdo, općina Žepče“, a u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini – BHMAC-om, regionalni ured Tuzla.

Tokom provođenja protuminskih aktivnosti, predstavnici ovog projekta su ostvarili uspješnu saradnju s predstavnicima lokalnih vlasti i lokalnim stanovništvom. Realizacija protuminskih aktivnosti na NPA zadatku  „MSP Debelo Brdo, općina Žepče“ je bila moguća zahvaljujući Vladi SR Njemačke i Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kroz aktivnosti čišćenja i tehničkog izviđanja oslobođeno je ukupno 785,049,21 m2 površine sumnjive na prisustvo mina i ostala eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Na lokacijama u sklopu NPA deminerskog zadatka ukupno je pronađeno i uništeno 60 komada različitih vrsta mina i 20 ostalih eksplozivnih sredstava. Na području MZ Debelo Brdo i u susjednim MZ provedene su i aktivnosti upozoravanja na mine s ciljem smanjenja rizičnog ponašanja ugroženih grupa stanovništva i pojedinaca.

Pored lokaliteta Debelo Brdo u sklopu NPA zadatka, na području općine Žepče i dalje preostaje znatan dio preostalih sumnjivih minskih površina, te se ovim putem upozoravaju stanovnici da i dalje imaju na umu opasnost od mina i postojanje minsko-sumnjivih površina na području naše općine.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal