Poveži se putem

Žepče

Podizanje novih nasada jagode, maline i kupine u općini Žepče

Objavljeno

-

Provedba aktivnosti na realizaciji „PILOT projekta lanca vrijednosti jagodičastog voća na području općina Žepče, Zavidovići, Maglaj i Olovo“ je u toku. Razvojna agencija Žepče, kao lokalni fascilitator u klasteru općina lanca vrijednosti jagodičastog voća, provodi monitoring korisnika projekta i izvršenih aktivnosti na terenu.

Projekt završava krajem godine, a finansira se iz sredstava IFAD programa, u sklopu RLDP projekta – „Projekat poboljšanja životnih uvjeta na selu“.

U projekat su uključene dvije zadruge i jedno udruženje iz općine Žepče, PZ „Poljar“, PZ “Žepački Rolend“ i UP „Eko-Agrar“, zadruga PZ „Malinar“ iz Zavidovića, udruženje UP “Kopice“ iz Maglaja i udruženje „Eko- Brda“ iz Olova.

U toku jesenje sadnje na području općine Žepče u saradnji sa zadrugom „Žepački Rolend“ zasađena su 53 dunuma jagode sorte Ema kod 37 poljoprivrednih proizvođača.

Projektom će također, u toku jesenje sadnje, biti zasađeno oko 600 dunuma maline i kupine u saradnji sa zadrugama i udruženjima uključenim u projekt. Od toga će 386 dunuma biti zasađeno na području općine Žepče, čime ukupne površine pod nasadom maline u općini Žepče iznose 256 ha. Sadnja jagode je završena dok je sadnja maline i kupine u toku.

Cilj projekta je da se razvije izvodiv i efektivan model za razvoj lanca vrijednosti u sektoru jagodičastog voća koji će podržavati smanjenje siromaštva.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal