Poveži se putem

Žepče

Posjete proizvođačima u sklopu certifikacije integralne proizvodnje

Objavljeno

-

Dana 13.11.2015. godine izvršena je prva kontrolna posjeta od strane Organske kontrole „OK“ poljoprivrednim proizvođačima uključenim u proces certifikacije IP (integralne proizvodnje) jagodičastog voća u općini Žepče.

U proces uvođenja IP (integralne proizvodnje) na području općine Žepče uključeno je 30 proizvođača maline i kupine, dok je Razvojna agencija Žepče zadužena da vrši internu kontrolu proizvođača.

Prva kontrolna posjeta proizvođačima je bila u srpnju 2015.godine, prilikom koje su proizvođači upoznati sa zahtjevima IP-a te su im dodijeljene Radne knjige za vođenje evidencije o poduzetim mjerama u integralnoj proizvodnji jagodičastog voća. Proizvođači će proći edukaciju o samoj integralnoj proizvodnji te dobiti Smjernice za integralnu proizvodnju voća IPBiH.

Advertisement

Ispred Organske kontrole „OK“ kao eksterni kontrolor posjeti proizvođača je prisustvovala mr. sci. Bernisa Klepo, dok je ispred RAŽ-a posjeti prisustvovala dipl.ing.agr. Marijana Zovko. Prilikom posjete pregledani su nasadi maline, skladišta za pesticide, okolne parcele te je obavljen razgovor sa proizvođačima. Svi prikupljeni podaci s terena će biti uvršteni u Izvještaj na osnovu čega će biti planirane daljnje aktivnosti.

Projekt provodi Švicarski Caritas u suradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH i Njemačkom agencijom za razvoj – GIZ.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal