Poveži se putem

Žepče

Posjete proizvođačima u sklopu certifikacije integralne proizvodnje

Objavljeno

-

Dana 13.11.2015. godine izvršena je prva kontrolna posjeta od strane Organske kontrole „OK“ poljoprivrednim proizvođačima uključenim u proces certifikacije IP (integralne proizvodnje) jagodičastog voća u općini Žepče.

U proces uvođenja IP (integralne proizvodnje) na području općine Žepče uključeno je 30 proizvođača maline i kupine, dok je Razvojna agencija Žepče zadužena da vrši internu kontrolu proizvođača.

Prva kontrolna posjeta proizvođačima je bila u srpnju 2015.godine, prilikom koje su proizvođači upoznati sa zahtjevima IP-a te su im dodijeljene Radne knjige za vođenje evidencije o poduzetim mjerama u integralnoj proizvodnji jagodičastog voća. Proizvođači će proći edukaciju o samoj integralnoj proizvodnji te dobiti Smjernice za integralnu proizvodnju voća IPBiH.

Ispred Organske kontrole „OK“ kao eksterni kontrolor posjeti proizvođača je prisustvovala mr. sci. Bernisa Klepo, dok je ispred RAŽ-a posjeti prisustvovala dipl.ing.agr. Marijana Zovko. Prilikom posjete pregledani su nasadi maline, skladišta za pesticide, okolne parcele te je obavljen razgovor sa proizvođačima. Svi prikupljeni podaci s terena će biti uvršteni u Izvještaj na osnovu čega će biti planirane daljnje aktivnosti.

Projekt provodi Švicarski Caritas u suradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH i Njemačkom agencijom za razvoj – GIZ.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal